Koronavírus: ezért fontos a védőmaszk

A maszkviselés kötelezővé tétele jelentősen lelassítja az új típusú koronavírus terjedését - bizonyították be a német kutatók.

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy kutatás, amely a Jénában bevezetett kötelező maszkviselés eredményeit vetette össze a többi német tartomány és város adataival - írta meg a Portfólió. A napokban ismertetett eredmények szerint a kötelező maszkviselés akár 40 százalékkal csökkentheti az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedési ütemét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus megelőzés, koronavírus-járvány lassítása, koronavírus maszk, koronavírus Németország
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus megelőzés, koronavírus-járvány lassítása, koronavírus maszk, koronavírus Németország

Ilyen hatása volt az óvintézkedésnek

Jénában az országos szabályozásnál korábban, már április 6-án elrendelték a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban és a munkahelyeken. A szabály bevezetését és a népszerűsítő kampányt követően pedig szinte azonnal csökkent Jénában a koronavírus-fertőzöttek száma, és ezután csak elvétve fordult elő néhány megbetegedés.

Nemcsak a kórokozó terjedését segíthet lassítani, de a maszk viselésének néhány olyan előnye is lehet, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. A részletekért kattintson ide!

A járványhelyzet kedvező alakulásának azonban számos egyéb oka is lehet, ezért a kutatók kidolgoztak egy olyan módszertant, amellyel a többi német régió járványügyi helyzetét a jénai állapothoz igazították. Ehhez figyelembe vették többek között az egyes tartományok népsűrűségét, a lakók átlagéletkorát és az orvosok számát is. Ezt követően pedig megnézték, hogyan alakult volna a koronavírus-fertőzöttek száma Jénában, ha nem vezetik be a kötelező maszkviselést.

Mi lett volna, ha nem teszik kötelezővé?

Jénában 20 nap leforgása alatt 142-ről 158-ra nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma, a növekedés tehát 16 volt. A maszkviselés kötelezővé tétele nélkül azonban 143-ról 205-re nőtt volna ez a szám, tehát 62 új megbetegedést regisztráltak volna 20 nap alatt. A változás a 60 év felettiek körében volt a leglátványosabb: ebben a korcsoportban Jénában 50 százalékkal volt alacsonyabb a növekedési arány, mint a többi tartományban, ahol csak 20 nappal később tették kötelezővé a maszkot.

A kutatók emellett más olyan helyszíneket is megnéztek, amelyek a koronavírus elleni védekezés jegyében szintén korábban rendelték el a kötelező maszkviselét. Ezeken a területeken is számottevő csökkenést tapasztaltak az új esetek számában a később lépő tagállamokhoz képest. Mindezek alapján a kutatók úgy számoltak, hogy a maszkviselés akár 40 százalékkal is csökkentheti az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek napi számát.

Itthon is kötelező

Egyébként már a koronavírus-járvány kirobbanása óta állandó kérdés, hogy vajon mennyire hatásos az arcmaszk viselése a kór terjedésének lassítását illetően. Emiatt a bizonytalanság miatt azonban sokan már nem veszik komolyan az óvintézkedéseket. A napokban egy hazai virológus is arra figyelmeztetett, hogy a magyarok már nem igazán hordanak maszkot - még ott sem, ahol kötelező. “Ez pedig nagy hiba” - fogalmazott a szakértő. A német kutatás adatai viszont talán mindenkit meggyőznek arról, hogy igenis van értelme a szájat és az orrot eltakaró védőeszközök viselésének.

Budapest XI. kerületének egyik kisboltjában fajult el egy konfliktus, miután a maszkját otthon felejtő 56 éves nőt úgy meglökte az üzlet biztonsági őre, hogy a nőnek eltört a csuklója. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső