Koronavírus: ezekre a gyerekekre veszélyesebb

Tévedés, hogy a gyerekeknél nem okoz panaszokat a Covid-19, csupán az a kérdés, hogy ki az, aki jó eséllyel megússza egy kis köhögéssel, és ki az, aki nem. Egy frissen publikált kínai tanulmányban éppen ezt vizsgálták.

Bár a járvány első felében még olyan hírek érkeztek, hogy a gyerekeknél egyáltalán nem okoz súlyos tüneteket az új koronavírus-fertőzés, mára sajnos több olyan esetről hallani, hogy 14 alatti, sőt újszülött vesztette életét a Covid-19 szövődményei miatt. Emiatt némileg megnyugtató lehet az a kínai tanulmány eredménye, amely korcsoportokra bontva vizsgálta a koronavírus hatását a gyerekekre. A Pediatrics című orvosi folyóiratban megjelent publikáció szerint ugyanis a gyerekek 90 százalékánál tünetmentes vagy csak enyhe panaszokkal zajlott le a fertőzés.

Többféle koronavírust is izoláltak Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a betegséget több helyről hurcolták be. Részleteket itt olvashat.

A szakértők 2143 Covid-19-cel diagnosztizált gyerek egészségügyi adatait tanulmányozták, akiket január 16 és február 8 között regisztráltak a Kínai Járványügyi Központban. Nagyjából egyharmaduknál végeztek laboratóriumi teszteket, a többiekről a panaszaik és/vagy röntgenfelvételek alapján állapították meg, hogy elkapták az új koronavírust. A kórképek összesítése alapján arra az eredményre jutottak, hogy mindössze a beteg gyermekek 10 százalékánál lépett fel légzési nehézség és/vagy szorult ápolásra az intenzív osztályon. A vizsgált gyerekek közül mindössze egy hunyt el.

A gyermekeket is szoktassuk rá a kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Fotó: Getty Images
A kisgyermekeket is szoktassuk rá a kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Fotó: Getty Images

Az 1 év alattiaknál jelentkeznek súlyosabb tünetek

Az influenzához és más fertőző betegségekhez hasonlóan a SARS-CoV-2 vírus is a legfiatalabb gyerekeket veszélyezteti a leginkább. Az 1 év alatti betegek 10,6 százalékánál súlyos vagy kritikus állapotot idézett elő a fertőzés, az 1-5 éves korosztályban ez az arány még mindig viszonylag magas, 7,3 százalékos. A 6-10 évesek között 4,2 százalékra esett le, 11-15 év között pedig már 4,1 százalékra. A 16 évnél idősebb fiatalok közül pedig már csak 3 százaléknak volt súlyos az állapota. Az orvosok szerint mindez azzal indokolható, hogy a kisgyermekek immunrendszere még nem elég fejlett, erős, érzékenyebben reagálnak a betegségekre.

Így óvhatjuk meg gyermekünket

Természetes, hogy minden szülő aggódik gyermeke egészségéért - a mostani járványhelyzetben pedig ez csak fokozódik. Ugyanakkor nehéz lehet eldönteni, hogy milyen óvintézkedéseket tegyünk meg családunk érdekében anélkül, hogy a szükségesnél több kényelmetlenséget - és esetleg ijedtséget - okoznánk a csemetéknek. Dr. Claire McCarthy Harvard Health Publishing orvosszakértője a következőket ajánlja:

  • Amennyire lehet, próbáljunk meg otthon maradni. A kertes házban lakók ezt könnyebben meg tudják oldani, hiszen anélkül kimehetnek a friss levegőre, hogy el kéne hagyniuk az otthonukat. Ha lakásban élünk, próbáljunk az erkélyen levegőzni, ott játszani a gyerekkel. 2-3 naponta pedig menjünk le sétálni, kismotorozni, rollerezni, kerékpározni. Kerüljük a játszótereket, ne szervezzünk gyerekes-anyukás találkozókat a lenti tartózkodások alatt.
  • Ne fogadjunk látogatókat!
  • Vásárolni lehetőleg ne vigyük magunkkal a gyerekeket, főleg ne a kisebbeket, akik még hajlamosak mindent megfogdosni, majd a szájukban matatni.
  • Ha még anyatejjel tápláljuk a babánkat, ne hagyjuk abba a szoptatást.
  • A nagyobb gyerekeknek (kb. 5 éves kortól) már el lehet magyarázni a helyzetet, meg lehet őket is kérni a kesztyű, maszk viselésére, ha együtt hagyjuk el az otthonunkat.
  • A kötelező és ajánlott oltásokra megbeszélt időpontunkat ne mondjuk le, főleg ne 2 éves kor alatt. A legtöbb gyermekorvosi rendelőben még beadják az oltásokat a legfiatalabbaknak.
  • Fektessünk nagyobb hangsúlyt az otthoni takarításra, tisztítsuk meg gyakrabban a gyerkőc(ök) játékait is.

Forrás: Harvard Health Publishing

A koronavírus a szentségek kiszolgálását nem zavarhatja meg. Pláne nem húsvét közeledtével - vallja az a baptista lelkész, aki nem vicc, tényleg megtöltötte szenteltvízzel a vízipisztolyt. Nézze meg a róla készült videót az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)