Koronavírus: ez lesz az álhírek sorsa

Az Európai Unió önkéntes magatartási kódexéhez csatlakozó internetes platformok újabb lépéseket tettek a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ellen - közölte az Európai Bizottság. A bizottság szerint a kezdeményezést támogató szolgáltatók - köztük a Twitter, a Facebook, a Google, a Microsoft, a TikTok és a Mozilla - fellépése megkérdőjelezhetetlenül hozzájárul a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikeréhez.

Orbán: "csupa rossz hírem van" - részletek itt!

Az online platformoknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus elleni harc sikerét hátráltató káros és veszélyes információk terjedését - véli Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke. Mint mondta, a megbízható információk biztosítása érdekében elengedhetetlen az online platformok együttműködésének erősítése az illetékes uniós és nemzeti hatóságokkal, a médiával és a civil társadalommal egyaránt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Aközösségi oldalaknak fontos szerepük van a járvány elleni küzdelemben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Miket tesznek a szolgáltatók?

A jelentés szerint a Google januárban bővítette keresési funkcióját, amely most már naprakész információkat és az engedélyezett koronavírus-vakcinák listáját is megadja a felhasználó tartózkodási helyén a kapcsolódó kereséseknél. A Facebook a hónapban több mint 13 ezer, illetve Instagram elnevezésű oldalán több mint 9 ezer, a járvánnyal összefüggő félrevezető tartalmat távolított el az EU-ban. A TikTok videomegosztó közösségi hálózat pedig január eleje óta több mint ötezer videó esetében alkalmazta a " COVID-19 vakcina" címkét.

További lépések

A Microsoft olyan internetes kampányokat támogatott, amelyek célja, hogy felszámolják a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos téves információkat. A Twitter bejelentette, hogy felületeiről eltávolítja a megtévesztő információkat, illetve megjelöli azokat a bejegyzéseket, amelyek félrevezető híreket tartalmaznak vagy tartalmazhatnak az oltásokról. A Mozilla pedig biztosította, hogy közvetlenül a böngészőjén keresztül hiteles járványügyi információk és hírek legyenek elérhetőek.

Koronavírus: kiderült, mikor jön a magyar vakcina. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: