Koronavírus: ez is növeli a vírus fertőzőképességét

Az új koronavírus egyik speciális mutációja jelentősen tudja növelni a vírus sejtfertőző képességét - állapították meg az amerikai Scripps Kutatóintézet szakemberei.

Meglepő betegséget válthat ki az új koronavírus - részletek itt.

A D614G nevű mutáció megnövelte a koronavírus jellegzetes alakjáért felelős "tüskék" számát - a vírus ezekkel kapcsolódik a sejtekhez és fertőzi meg azokat. "A mutáció miatt a víruson lévő funkcionális tüskék száma, illetve sűrűsége 4- vagy 5-ször nagyobb" - mondta Hyeryun Choe, a pénteken megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az új koronavírus egyik speciális mutációja jelentősen tudja növelni a vírus sejtfertőző képességét.
Az új koronavírus egyik speciális mutációja jelentősen tudja növelni a vírus sejtfertőző képességét.

A szakemberek szerint egyelőre nem tudni, hogy ez a kis mutáció befolyásolja-e a fertőzötteknél a tünetek súlyosságát vagy növeli-e a halálozást. Mint hangsúlyozták, további tanulmányokra van szükség a laboratóriumi körülmények között, kémcsővel végzett kísérleteik eredményeinek megerősítésére.

Kiemelt figyelmet fordítanak rá

Korábbi tanulmányok egyébként kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 mutálódik és fejlődik a humán gazdaszervezethez alkalmazkodva. A D614G-re különösen nagy figyelmet fordítanak a kutatók, mivel a jelek szerint ez domináns mutációvá növi ki magát.

65 nap a lélegeztetőgépen: így ünnepelték a koronavírusból felépült férfit - olvassa el a megható történetet társportálunk, az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció