Koronavírus: egész Olaszországot lezárták

A koronavírus-járvány miatt egész Olaszországra kiterjesztették a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. Az új szabályok kedd reggel óta élnek.

A koronavírus okozta helyzet tovább súlyosbodott Olaszországban, ezért az óvintézkedések szigorítására volt szükség. Az országban eddig több mint 9 ezer fertőzöttről és 463 áldozatról tudnak. Az új rendelkezést hétfő éjszaka írta alá Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, a szabályok így már kedd reggel életbe léptek. Ez azt jelenti, hogy az országban nincs többé "vörös zóna", most már ugyanis Olaszország teljes területére ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. A tervek szerint a rendelkezés április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is. Az olasz gyerekorvosok viszont felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem vakáció, ezért ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Olaszország, Milánó, karantén, egészségügyi óvintézkedések
A szigorú óvintézkedések bevezetése óta kihaltak Milánó utcái.Fotó: Getty Images

Nem tilos utcára lépni, de nem is ajánlott

A koronavírus-járvány miatt a miniszterelnök azt kéri az ország lakóitól, hogy aki csak teheti, maradjon otthon - különösen a 65 évnél idősebbek, akik az olasz lakosság egyharmadát teszik ki. Az utcára lépés nincs megtiltva, de ajánlott kerülni a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, városát azonban csak az hagyhatja el, aki erre engedélyt kap, és akkor is kizárólag munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból. "Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell. A fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt nincs több idő" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mit kell beszereznünk a házi karanténhoz? A bevásárlólistához kattintson ide!

A szigorításokra egyébként azért is szükség volt, mert hamar kiderült, hogy a kornavírus okozta helyzet ellenére sokan nem vették komolyan az eddigi előírásokat. Az olaszok felelőtlenül viselkedek, vasárnap például tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal - emelte ki az államfő. "Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni a nagyszülők és az idősek védelmében" - hangsúlyozta Giuseppe Conte. Emlékeztetett arra is, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít, amely legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után.

Szellemvárossá változtak a népszerű települések

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések tehát már egész Olaszországra vontakoznak. Ennek részeként bezárták a múzeumokat, a mozikat, a színházakat, a templomokat, az edzőtermeket és az uszodákat. Azonnali hatállyal lezárták az összes olaszországi sípályát is. A presszók, éttermek és sörözők este hatig tarthatnak nyitva, de a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. Emellett felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. Az olasz labdarúgó bajnokságot is lefújták. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát, a parlament pedig szünetelteti munkáját.

A koronavírus-fertőzés veszélyének csökkentése érdekében az utazást is jelentősen korlátozzák az országban. Olaszországba, illetve az egyes tartományokba ki- és belépni kizárólag engedéllyel lehet. A belügyminisztérium még nem közölte, hogy az Olaszországban tartózkodó külföldiek maradhatnak-e, és miként ellenőrzik majd a városok, tartományok közti közlekedést. Azt viszont már tudatták, hogy az áruszállításra nem vonatkoznak ezek a korlátozások. Az elemzők egyébként már több mint 10 milliárd euróra becsülik a két hete tartó egészségügyi óvintézkedések okozta gazdasági veszteséget.

Az Olaszországban tartózkodó magyaroknak a hazautazást javasolja a római magyar konzulátus. A lakóhely szerinti országba való utazásokat ugyanis egyelőre nem korlátozták. A további részleteket az nlc.hu cikkében olvashatja el - kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)