Koronavírus: Dániában az omikron okozza a legtöbb fertőzést

Dániában már a legújabb koronavírus-változat, az omikron okozza a legtöbb új fertőzést - jelentette be Magnus Heunicke egészségügyi miniszter kedden.

Izraelben az idősek és az egészségügyi dolgozók számára elérhetővé vált a COVID-19 elleni negyedik oltás .

Az észak-európai országban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt jelent meg az új variáns, amely eddig nem látott gyorsasággal terjed a világ több térségében. Heunicke a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, hogy az illetékes dán hatóság (SSI) szerint az országban már az omikront diagnosztizálják legtöbbször az újonnan fertőzöttek körében.

Dániában már a koronavírus omikron variánsa okozza a legtöbb új fertőzést
Dániában már a koronavírus omikron variánsa okozza a legtöbb új fertőzést. Fotó: Getty Images

Dániában jelentősen megemelkedett az újonnan fertőzöttek napi száma is. Keddi bejelentés szerint 24 óra alatt közel 13,6 ezer fertőzöttet regisztráltak az 5,8 millió lakosú országban, egy nap alatt ilyen sok eset még soha nem volt. Közülük félezren már másodjára kapták el a fertőzést, tehát az újrafertőződések aránya is magas.

Az országban az omikron terjedése miatt már korábban fokozták a korlátozásokat, és igyekeztek felgyorsítani az oltási kampányt. Az új variáns már az Egyesült Államokban is dominánssá vált.

Az orosz egészségügyi miniszter szerint az újrafertőződések megelőzése miatt ajánlott lenne félévente oltani az emberek COVID-19 ellen.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: