Koronavírus: beindul a lélegeztetőgép-gyártás itthon

A koronavírus-járvány alatt a világ számos országában a megfelelő számú lélegeztetőgép hiánya okozta a legnagyobb problémát, és ez bizony sok halálesethez vezetett. Ezért az Operatív Törzs utasítására a külföldi lélegeztetőgépek beszerzése mellett hetekkel ezelőtt megkezdődött egy hazai lélegeztetőgép fejlesztése és a gyártáshoz szükséges üzemcsarnok kialakítása is.

A koronavírus-járvány a magyar lélegeztetőgép-gyártás hiányára is rámutatott, most azonban már itthon is megindulhat a gyártás - írta meg a koronavirus.gov.hu. A lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el, a gyártás feltételeit pedig egy állami vállalat, a BM Heros Zrt. teremtette meg. Így tehát magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet, magyar üzemcsarnokban, magyar emberek munkájával fognak előállítani. A speciális higiéniai és biztonsági feltételeket igénylő üzemcsarnokot öt hét alatt, mintegy 100 millió forintból alakították ki. “Magyarországon jelenleg elegendő a lélegeztetőgépek száma, de nem lehet tudni, hogyan alakul a járványhelyzet a jövőben” - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tervezett gyártási kapacitás napi 10 darab lélegeztetőkészülék.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus lélegeztetőgép, koronavírus kezelés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus lélegeztetőgép, koronavírus kezelés

Többféle készülék is készül

Magyarország hosszú távú ellátásához az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelenleg három lélegeztetőgép-fejlesztési projektet is támogat. A készülő lélegeztetőgép-típusoknak fontos szerepe lehet a koronavírus-terápia egyes fázisaiban. A légzéstámogatásra alkalmas további készülékek fejlesztése jelenleg a Semmelweis Egyetem, a Femtonics Kft., a 77 Elektronikai Kft. és a PTE 3D Központ együttműködésében, az Óbudai Egyetemen folyik. Valamennyi fejlesztőcsapat esetén szerteágazó szakterületek kutatóinak kell együttműködve, egymással párhuzamosan végezni kutató-fejlesztő tevékenységüket annak érdekében, hogy az elkészülő légzőkészülékek magas üzembiztonság mellett terápiás helyzetben is mihamarabb alkalmazhatóvá váljanak. A prototípusok elkészülte után az orvosszakmai hitelesítés és a klinikai vizsgálatok szakaszába lépnek fejlesztések.

Az ITM egyébként jelenleg 24 koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz, összesen 3 milliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amelyben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek - ismertette Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Így készülnek az új gépek

A BM Heros Zrt. most kialakított, 450 négyzetméteres üzemrészben fogják gyártani a lélegeztetőgépeket. A sorozatgyártás időszakában 17 fő dolgozik majd az üzemcsarnokban, az állvány és a gépház gyártását 9 fő végzi. Az összeszerelő üzem megfelel a legszigorúbb higiéniai és biztonsági előírásoknak, hogy a lélegeztetőgépek gyártása minden szempontból biztonságosan történjen, a koronavírus terjedésének veszélye nélkül. A szerelőtérbe csak szűrt levegő kerül, a munkateret folyamatosan fertőtlenítik, a páratartalmat pedig a minimális szinten tartják. A munkatérbe a személyek, az eszközök és a berendezések ki- és beléptetése zsilipajtón keresztül történik. A főbejárathoz egy elősátor csatlakozik, ahol a dolgozók felveszik az egyéni védőöltözéküket. Az elkészült gépeket egyébként helyben tesztelik majd: egy órán keresztül, műtüdővel járatják a készülékeket.

Ezért fontos a lélegeztetőgép

A koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb következménye a légzési elégtelenség. A kritikus állapotban lévő betegek akár több hétig is lélegeztetőgépre kerülhetnek. A sikeres védekezésnek köszönhetően Magyarországon sikerült elkerülni a járvány berobbanását és azt, hogy több ezer ember kerüljön lélegeztetőgépre. A járvány tetőzésekor 50-60 körül volt a lélgeztetőgépen lévő betegek száma, ez az elmúlt napokban viszont már 30 alá csökkent. Ugyanakkor a veszély még nem múlt el, és az sem zárható ki, hogy a járvány egy második hullámban visszatér, ezért fontos a felkészülés.

Koronavírus: a BCG-oltás védőhatását vizsgálják - kattintson a részletekért!

A „normál” gépi lélegeztetésnek vannak mellékhatásai, amelyeket csak akkor lehet minimalizálni, ha a lélegezető készülék nagyon „okos”, tehát nagyon jól reagál a beteg minden igényére és azokat maximálisan kiszolgálja. A fejlesztésnél ezek a szempontok mind érvényesültek és végül egy olyan lélegeztetőgép készült, amely vezérlését tekintve kétfajta variációban működik. A készülék a betegek kontrollált lélegeztetésén kívül alkalmas a betegek részleges légzéstámogatására is, miközben maximálisan megőrzi a betegek saját légzési aktivitását. Ezzel meg tudják előzni azt, hogy a koronavírusos beteg “elfelejtsen levegőt venni”, vagyis az izmai inaktívvá váljanak. Ezenfelül speciális programozási lehetőségek is elérhetőek rajta.

Ilyen egy vidámpark a koronavírus után Japánban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció