Koronavírus: az anyatejbe is bekerül

Először mutatták ki virológusok az új koronavírus jelenlétét egy fertőzött nő anyatejében. A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is, azt azonban nem tudni, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg.

Orvosai szerint még a várandósság ideje alatt kaphatta el egy kanadai kismama gyermeke a koronavírus-fertőzést. Részletek itt.

Az Ulmi Egyetem szakemberei két kismamától származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát. Csecsemőjével mindkét nő ugyanabban a kórházi szobában feküdt a szülés után. Amikor az egyiküknél észlelték a COVID-19 tüneteit, csecsemőjét azonnal elkülönítették tőle. Szobatársán csak később jelentkeztek a betegség tünetei, de aztán nála és gyermekénél is kimutatták az új koronavírust.

Német kutatók szerint a fertőzött kismamák anyatejében is megjelenhet az új koronavírus
Német kutatók szerint a fertőzött kismamák anyatejében is megjelenhet az új koronavírus. Fotó: Getty Images

Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók semmilyen, a koronavírus jelenlétére utaló jelet nem találtak. A második anya esetében viszont négyszer is pozitív eredményt hoztak az erre vonatkozó tesztek. Hogy ez miért fordulhatott elő, egyelőre nem világos a kutatók előtt sem - árulta el Jan Münch, az esetről a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Két hét elteltével már nem találtak koronavírust az anyatejben, illetve mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből. A később megbetegedett nő, amikor gyermekével kapcsolatba lépett, mindig maszkot viselt, kezét és mellét is fertőtlenítette. A kutatók sem tudják biztosan megmondani, hogy a baba a szoptatástól fertőződött-e meg. "Tanulmányunk azt mutatja, hogy az akut fertőzésben szenvedő szoptató anyáknál a SARS-CoV-2 jelenléte az anyatejben is kimutatható lehet. Ezzel együtt nem tudjuk, hogy milyen gyakori, hogy az anyatejben megjelenő vírusok fertőznek is, illetve hogy egyáltalán a szoptatással átvihető-e a csecsemőre a fertőzés" - hangsúlyozták a kutatók.

Több mint száz egészséges gyermek született koronavírusos anyáktól egy indiai kórházban. A témáról bővebben az nlc.hu oldalán olvashat - kattintson!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső