Koronavírus: akár 2022-ig is szükség lehet a távolságtartásra

Szakaszosan és különböző intenzitással, de továbbra is szükség lesz a társadalmi távolságtartásra annak érdekében, hogy ne törjön ki ismét az új típusú koronavírus járványa - véli a Harvard Egyetem járványügyi szakemberekből, biológusokból és orvosokból álló tudóscsoportja.

A tudósok modellezték a mostani járványt. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy ez is idényjellegű, mint a koronavírus többi fajtája által vagy akár az egyszerű influenza okozott járványok. A szimulációs kísérleteknél viszont kiderült, hogy az új típusú koronavírusnak (SARS-Cov-2) több ismeretlen jellemzője is van: például még nem sikerült megállapítani, hogy az egyszer már felgyógyult betegnél kialakul-e immunitás, és ha igen, akkor az mennyi ideig tart.

koronavírus, koronavírus megelőzése, koronavírus megfékezése, koronavírus távolság, koronavírus távolságtartás, koronavírus terjedése
Akár 2022-ig is szükség lehet a távolságtartásra. Fotó: Getty Images

Hosszú távú távolságtartás kell

A távolságtartás elképesztő hatásairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

"A társadalmi távolságtartás időnkénti bevezetése valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy az új típusú koronavírus az Egyesült Államokban megmaradjon a kórházak intenzív osztályain belül" - véli Stephen Kissler biokémikus és matematikus. Gyógyszerek és hatékony kezelések hiányában kétségtelenül szükség lesz a hosszú távú társadalmi távolságtartásra - tette hozzá. A kutatócsoport tagjai szerint a távolságtartás gyakorlatát csakis akkor lehet majd mellőzni, amikor felfedezték a hatékony kezelési módszereket vagy a megfelelő védőoltást. Addig viszont muszáj lesz fenntartani ezt a gyakorlatot - változó helyeken és változó időtartammal -, hogy elkerüljük a járvány újbóli fellángolását. A szakemberek előzetes kalkulációi szerint akár 2022-ig szükség lehet a társadalmi távolságtartásra.

Egy újabb hullám még pusztítóbb lenne

A távolságtartás felfüggesztése és újbóli bevezetése közötti időszakokban a koronavírus-járvány nemcsak fellángolhat, hanem minden alkalommal a korábbinál is hevesebb és pusztítóbb lehet, és egyre szélesebb körben, akár az egészen fiatalok között is szedheti majd áldozatait - vázolta fel az aggasztó forgatókönyvet Marc Lipsitch járványügyi szakember.

A tudósok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzó társadalmi távolságtartás káros is lehet, mert megakadályozza a kollektív immunitás kialakulását. "Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el" - emelték ki a Harvard Egyetem kutatói.

Kevesebb ülőhelyet adnának el a repülőgépeken, hogy biztonságosabb legyen a repülés - a további részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: