Koronavírus: a távolságtartást is befolyásolhatja a maszkviselés

A maszkviselésnek több szempontból is fontos szerep jut a koronavírus elleni harcban.

Több okból is hatékony segítség lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésében a maszkviselés, ugyanis nemcsak a vírusrészecskék levegőbe jutását akadályozhatja meg, hanem a társadalmi távolságtartás betartására is ösztönözhet minket - írja a Healthline.com.

A maszkviselés nem várt mellékhatása Az orrot és szájat fedő maszk viselése csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, ám egyre többen tapasztalják, hogy az arcbőrre rossz hatással van, mert gyulladt pattanásokat okoz. De mit lehet tenni, ha a járvány ellen is szeretnénk védekezni, és a bőrünk simaságát is megőriznénk? Kattintson a részletekért!

Tartjuk a távolságot a maszkot viselőktől

A Padovai Egyetem egyik kutatója, Massimo Marchiori csapatával nemrég azt vizsgálta, hogyan viselkednek valójában az emberek, amikor fizikai értelemben távolságot kell(ene) tartaniuk egymástól. Odafigyelnek-e a távolságtartásra és egymásra, és vajon van-e különbség a viselkedésükben, amikor valaki maszkot visel, illetve amikor nem?

A maszkot viselő embertől nagyobb távolságot tartunk. Fotó: Getty Images
A maszkot viselő embertől nagyobb távolságot tartunk. Fotó: Getty Images

A tudósok különleges kiegészítők segítségével végeztek méréseket: úgy indultak sétálni Velencében és környékén, hogy speciális öveket viseltek, amelyekbe adatkártyát, újratölthető akkumulátort, illetve olyan szenzorokat építettek be, amelyek mérték a többi ember távolságát az övek viselőitől.

Az övek összesen több mint 12 000 találkozást mértek más járókelőkkel, és Marchiori professzor szerint az eredmények elég egyértelműek: jól mutatják, hogy amikor az övet viselőkön nem volt maszk, mások nagyon közel mentek hozzájuk - gyakran alig 30 centire haladtak el mellettük -, míg a tartott távolság maszkviselés esetén közel a duplájára nőtt. A szakértők szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a maszk látványa elég erős vizuális ingerként működik, és eszünkbe juttatja a távolságtartás fontosságát, illetve azt, hogy tegyünk meg mindent a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

A home office-ban ülve is lehet fontos tudományos eredményeket elérni: az otthon ülő biológusok kilenc új rovarfajt fedeztek fel. Erről részletesebben az nlc.hu cikkében olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő