Koronavírus: a maszk többet árt, mint használ?

Egyrészt nem bizonyított, hogy hatékonyak az egyszer használatos sebészi maszkok, másrészt hamis illúzióba ringatja az embereket, akik így az igazán szükséges óvintézkedésről elfeledkeznek.

Mind több embert látni Magyarországon is maszkkal az arcán, főképp mióta kitört az eddig félezer halálos áldozatot követelő új koronavírus-járvány. A hazai patikák egy részében napokig hiánycikk volt az egyszer használatos szájmaszk, s akadt, aki rögtön százat vitt belőle, amikor kapható volt. A HáziPatika.com is beszámolt arról, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását, s több mint egymillió áll már belőle rendelkezésre. Egyre több szakértő figyelmeztet azonban arra, hogy az eldobható szájmaszk vajmi keveset véd a levegőben terjedő vírusokkal szemben, ráadásul az emberek így megfeledkeznek a védekezés sokkal hatékonyabb és fontosabb formáiról.

maszk, koronavírus, mti-fotó
Van, aki megpróbál biztosra menni. Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

Háromféle típus van Alapvetően háromféle száj-/arcmaszk típus van.

 • A mosható, színes anyagból készült maszkok, amiket gyakran látni az ázsiaiakon, akik ezt alapvetően a légszennyezés kivédésre használják, s már-már a divat részévé vált a Távol-Keleten.
 • A laza szájmaszkok, melyet az egészségügyben használnak. Ezek általában papírból vagy más növényi rostból készülnek, és arra tervezték őket, hogy egyetlen használat után a szemétbe dobjuk. Alapvetően arra találták ki ezt a típust, hogy a sebészek szájából és orrából érkező kórokozóktól védje a betegeket műtét közben.
 • Végül, de nem utolsó sorban ott vannak azok a hermetikusan záródó légzőmaszkok, amiket láthatunk a finom porral dolgozókon, városi biciklistákon. Ezek között is van egyszer használatos, illetve tartós használatra készült darab.
 • Attól függ, hogyan terjed a vírus

  A maszkok hatékonysága alapvetően attól függ, hogy a betegséget kiváltó vírus hogyan terjed. Ha például tüsszentés, köhögés útján, nagyobb nyálcseppeken "utazik" a kórokozó, az ellen képes lehet fizikai védelmet biztosítson bármely maszk. Viszont az így terjedő fertőzéseket jellemzően hamarabb kapjuk el a kezünk által, mint belélegezve. A nehéz cseppek ugyanis nem lebegnek, hanem szinte azonnal valamely felületen lecsapódnak, ami érintés útján a kezünkre kerül, majd később akár az arcunkhoz, orrunkhoz, akár ételünkhöz érve a szervezetünkbe.

  A másik lehetőség, hogy a vírusok a levegőben lévő láthatatlan páraszemcsékben lebegnek, így sokkal könnyebb belélegezni azokat. Ezek ellen egy olyan maszk, ami két oldalt nyitott, s lazán illeszkedik arcunkhoz nem sok védelmet ad. Dr. William Schaffner fertőzőbetegség-specialista szerint egyértelműen "nem" a válasz arra a kérdésre, hatékonyak-e az egyszer használatos szájmaszkok egy légúton terjedő járvány esetében. Hasonlóképp vélekedik Raina MacIntyre, az ausztráliai New South Wales-i egyetem professzora is, aki úgy fogalmazott: "a sebészi maszkok hatékonysága a levegőben terjedő fertőzések esetében igen csekély, mivel egyrészt nem szűrnek jól, másrészt nem biztosítanak hermetikus védelmet".

  Sokan nemcsak saját arcukra, de akár kutyájukra is maszkot tesznek. Dr. William Schaffner szerint ez is felesleges, hiszen még arra sincs bizonyíték, hogy a kutyák egyáltalán képesek elkapni az új koronavírust.

  Ráadásul még nem is lehet pontosan tudni, hogyan terjed az új koronavírus. Ha úgy, ahogyan a SARS és a MERS, főképp cseppfertőzéssel, akkor hatékony lehet a kitüsszentett, köhögött kórokozók ellen az egyszer használatos maszk. De a vírusok általában "nem ragaszkodnak" ahhoz, hogy mindig ugyanúgy terjedjenek. Mindkét említett fajta szokott időnként a levegőben lévő részecskéken terjedve is fertőzni.

  Többet árt mint használ

  Nemcsak az a kockázata annak, ha valaki egyszer használatos maszkot használ, hogy az nem zár hermetikusan, így a levegővel két oldalról könnyen bekerülhet a vírus a szervezetbe. Az sem mindegy, hogy a maszk le- és felvétele hogyan és hol történik. Ha például valaki otthon felteszi, s a villamoson utazva ki kell fújnia az orrát, s ott leveszi egy percre, máris kockáztatja, hogy a maszk belső felére kerül - akár az addig a kapaszkodót fogó keze által, akár a levegőből - valamilyen kórokozó. Az pedig könnyebben jut be a szervezetébe, miután újra felteszi a maszkot. Helyesen ilyenkor új, steril maszkot kellene feltenni, tiszta kézzel. Lássuk be, ez eléggé lehetetlen küldetés.

  A másik probléma, hogy sokan ugyanazt a maszkot akár napokig is hordják. Ilyenkor lényegében minden esélyt megadnak arra, hogy a maszk felületére időközben feltapadt kórokozók (amik a párássá vált anyagon el is szaporodhatnak) minél könnyebben megfertőzhessék őket. Soha ne hordjunk tehát egy eldobható szájmaszkot napokig, mert többet árt, mint használ!

  mti-fotó, szájmaszk, koronavírus
  Többet árthat, mint használ a nem megfelelő szájmaszk. Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

  Az egyszer használatos, mégis többször, vagy rosszul használt sebészi maszkok mellett az ázsiaiak körében oly népszerű ruhaanyagból készülő színes szájmaszkok ugyanígy lehetnek veszélyesek. MacIntyre professzor 14 vietnami kórházban végzett tudományos kutatást e téren. "A szövetmaszkoknak semmi haszna, és még akár a fertőzés kockázatát is növelik, főképp, ha nem mossák azokat rendszeresen" - mondta. Bár Dr. Abrar Chughtai, egyetemi kollégája szerint, a semminél minden maszk jobb lehet.

  Ez jó lehet, de nem ajánlják

  Dr. Schaffner, a Vanderbilt Egyetem szakértője szerint legfeljebb az N95 néven ismert, vastagabb anyagból készült légszűrőmaszk lehet erre a feladatra alkalmas, ám azt több okból sem javasolja. Egyrészt nehéz feltenni és levenni helyesen, hogy a külső környezetből ne vigyünk a belső felületre kórokozót, illetve valóban légmentesen helyezzük fel, mert különben mit sem ér.

  Mindezek mellé azonban nagyon megterhelő ezeknek a maszkoknak a viselése. "Meg kell dolgozni benne minden lélegzetvételért, mivel egy nagyon vastag anyagon keresztül tesszük azt. Egy kissé klausztrofóbiás érzés. Ráadásul nedvessé és forróvá válhat belülről" - magyarázta. Schaffner úgy fogalmazott: amikor neki kell felvennie az izolációs laborban, akkor úgy képes elviselni legfeljebb fél órára, hogy tudja, amint kilép onnan, letépheti és végre fellélegezhet.

  Létezik hatékony maszk is

  Mielőtt még pánikba esnénk, hogy akkor mi lesz az orvosainkkal, nővéreinkkel, le kell szögezni, létezik olyan egészségügyi szájmaszk is, ami valóban hatékony. Ezek a szorosan záródó, az állat, szájat, orrot teljesen befedő maszkok képesek megvédeni a levegőben terjedő kórokozóktól a viselőjét. A szoros illeszkedés a legfontosabb, emiatt például egy szakállas férfinél ezek nem működnek, ott ugyanis kivitelezhetetlen a megfelelő zártság.

  Dr. Li Zhang, az egyik vuhani kórházban a koronavírus ellen harcoló orvos a brit The Lancet című orvosi folyóiratba külön cikket írt az ilyen maszkok fontosságáról a küzdelmükben. Azt kérik viszont az emberektől, ne vásárolják fel a készleteket ebből a típusból, mivel erre most az egészségügyben dolgozóknak van a legnagyobb szüksége, akik napi szinten kerülnek, kerülhetnek kapcsolatba a vírussal.

  A kézmosás a legfontosabb

  De akkor mi az, amit a szakemberek a leghatékonyabb védekezésnek tartanak? Függetlenül a maszkok hatékonyságától, a legjobb amit tehetünk, a megkérdezettek mindegyike szerint: a rendszeres kézmosás. A maszkok viselése, s ezáltal védelmük hamis illúziója azonban ezen is képes rontani. Sokan ugyanis elfeledkeznek a kézmosás fontosságáról, s azt hiszik, az arcuk védelmével megtették a legfontosabbat.

  Kerülni kell a kilincsek és egyéb közös használatú tárgyak megfogását. Sose érjünk az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz olyan kézzel, amit közvetlen előtte nem mostunk meg.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kézmosás mellett javasolja a mosható (és rendszeresen magas hőfokon mosott), vagy eldobható kesztyűk használatát a tömegközlekedési eszközökön, valamint az alkoholos kézfertőtlenítők hatékonyságára is felhívják a figyelmet.

  Mindezek mellett lehetőleg kerülni kell a beteg embereket, ha ez nem kivitelezhető, akkor pedig tartani a három lépés távolságot, főleg, ha az illető tüsszög, köhög. Ha pedig mi vagyunk betegek, akkor papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, s utána dobjuk ki, de főképp maradjunk otthon, s ne fertőzzünk meg másokat.

  A cikkhez felhasznált források: Live Science, USA Today, Daily Mail

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +25, +33 °C
  Minimum: +14, +21 °C

  Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)