+10° - +25°
Nincs front

Koronavírus: a kutatók ezért nem kapják el

HáziPatika

Világszerte virológusok sokasága vizsgálja mindennap a mostani pandémiáért felelős új koronavírust. Mára ismert, hogy a kórokozó rendkívül fertőző, illetve súlyos, akár potenciálisan életveszélyes megbetegedést képes kiváltani. De vajon hogyan tudják megóvni magukat a tudósok a laboratóriumokban?

A szakemberek számára természetesen nem jelent újdonságot ez a fajta veszély, hiszen rendszeresen kezelnek munkájuk során olyan magas koncentrációjú vírusmintákat, amilyenekkel hétköznapi körülmények között nem lehet találkozni. Grace C. Roberts virológus, a belfasti Queen's Egyetem tudományos munkatársa a The Conversation oldalán megjelent cikkében pontokba szedve összegyűjtötte, milyen módszerekben bízhatnak a kutatások során, hogy megvédjék magukat afertőzéskockázatától. Írásában a szakértő rámutat, a védelemnek több szintjét is meg lehet különböztetni, mindazonáltal a rendszer valójában a bizalmon és az egyén felelősségén alapul - ebből pedig mindannyian tanulhatunk.

Eljárásrendek, protokollok

Egyre inkább úgy tűnik, tartósan az életünk része marad az új koronavírus. Mit jelent ez a gyakorlatban? Részletek itt.

Mielőtt bárki is új vírusok közelébe kerülhetne egy laboratóriumban, először engedélyt kell kérnie ehhez az illetékes kormányzati hatóságtól. A kérelemben fel kell tüntetni, mik a vizsgálat céljai, illetve azt is bizonyítani kell, hogy az adott kutató biztonságos környezetben tudja folytatni a munkáját. "Amikor eljön az idő, hogy a vírussal dolgozhatunk, részletes leírások állnak a rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogyan kell úgy kezelni a patogéneket, hogy közben senkinek se veszélyeztessük a biztonságát. A többi között például bele tartozik az is ebbe, hogy speciálisan kialakított tárolófedeleket használunk a vírusminták tárolására, így megelőzve a minta esetleges kiömlését, kiborulását, továbbá minden folyadékot fertőzőként kezelünk a laborban, még akkor is, ha az csupán egy üveg frissen felbontott steril víz" - mutatott rá Roberts.

A vírusokkal folyó laboratóriumi vizsgálatok szigorú biztonsági előírások szerint zajlanak

A vírusokkal folyó laboratóriumi vizsgálatok szigorú biztonsági előírások szerint zajlanak.

Fotó: Getty Images

Természetesen azok a tudósok, akik veszélyes vírusokkal dolgoznak, igen komoly képzést kapnak. Ebbe beletartozik a megfelelő akadémiai minősítésen túl a laboratóriumi gyakorlat is, valamint léteznek specifikus instrukciók a patogének biztonságos kezelésére. Mindenkinek rendelkeznie kell egy meghatározott óraszámú gyakorlattal, ami lefedi az összes munkafolyamatot az adott létesítményben, illetve szükség esetén tapasztalt virológus vagy laboratóriumi felügyelő is ellenőrizheti a kutatók munkáját.

Biztonságos berendezések

"A vírusokkal szemben fizikai védelmet nyújtó felszerelések java nem hagyja el azt a környezetet, ahol használjuk azokat. Elkülönített helyiségekben végezzük a vírusokkal kapcsolatos és azoktól független munkafolyamatokat, ezzel is segítve a szennyeződések megelőzését" - fogalmazott a virológus. A veszélyes vírusokat speciális, kontrollált légáramlású biztonsági szekrényekben kezelik. Ezekből a levegő nem tud kiszabadulni, így mind a szakembereket megvédi, mind a mintákat a szekrényen belül. A levegőben és a bőrünkön is számos mikroba él ugyanis, és nem szerencsés, ha ezek beszennyezik a vizsgálandó mintákat.

A magasabb szintű biztonsági előírásoknak is megfelelő létesítményekben, így azokban is, ahol az új koronavírussal (SARS-CoV-2) kapcsolatos vizsgálatok folynak, a teljes laboratóriumi helyiségben alacsony nyomást tartanak fenn. Magyarán a belső légnyomás alacsonyabb, mint a helyiségen kívüli, ezáltal csak úgy hagyhatja el levegő a termet, ha áthalad egy speciális szűrőrendszeren, amely eközben eltávolítja a potenciális kórokozókat.

Tisztítás és fertőtlenítés

A virológia jelentős része a tisztítás körül forog. A szekrényeket használat előtt és után is alkohollal fertőtlenítik, ahogy mindent, amit kivesznek belőlük, vagy amit betesznek. A felületek tisztításán túl mindent fertőtleníteni kell a víruslaboratóriumban, mielőtt kivinnék onnan. Minden üveget, csövet kémiailag fertőtlenítenek, majd egy ipari berendezéssel magas nyomáson és hőmérsékleten is kezelik, hogy minden patogént elpusztítsanak rajtuk. A magasabb besorolású létesítményekben rendszeresen végeznek gáz alapú fertőtlenítést is, amikor a teljes helyiséget légmentesen lezárják, majd megtöltik formaldehiddel, hogy semlegesítsék a levegőben keringő patogéneket.

Mire jó a személyes védőfelszerelés?

"Szándékosan hagytam a lista végére a személyi védőfelszerelést, avagy PPE-t, mivel ez lényegében a legvégső védelmi vonal" - hívta fel a figyelmet Roberts. Ha a protokollokat megfelelően követik, illetve a különböző berendezéseket is jól használják, úgy elméletben nem fordulhat elő, hogy a laboratóriumi személyzet közvetlen érintkezésbe kerüljön a vírusmintával. Ezzel együtt sosem lehet előrelátni a baleseteket, valamint a tudósok is csak emberek, ezért a PPE igenis elengedhetetlen a labormunka biztonságának megőrzéséhez. A felszerelés ráadásul a mintákat is védi a kutatóktól, pontosabban a bőrükön lévő mikrobáktól és enzimektől.

Az alacsony kockázatú patogenéket kezelő létesítményekben a tudósok csak köpenyt és kesztyűt viselnek, illetve szükség esetén védőszemüveget. Alacsony a veszélye, hogy a kórokozók kijussanak a szekrényekből, ha viszont mégis, akkor is csak enyhe megbetegedést okoznak, ezért az egészséges kutatóknak itt nincs szükségük PPE-re. Egészen más a helyzet azokban a laboratóriumokban, ahol súlyosabb megbetegedést kiváltó vagy fertőzőbb patogénekkel dolgoznak. Ezekben a dolgozók teljes testet védő öltözéket viselnek, amit a csuklónál és a bokánál is légmentesen lekötnek. Lábukon speciális lábvédőt hordanak, kezükön pedig dupla réteg kesztyűt arra az esetre, ha az egyik réteg megsérülne. Olyan vírusok esetén, mint amilyen a SARS-CoV-2 is, amelyek légzőrendszeri fertőzést váltanak ki, a felhasználó arcára tökéletesen illeszkedő védőszemüveget és FFP3-as besorolású maszkot is használni kell, így a belélegzés által biztosan nem juthat kórokozó a szervezetbe. A PPE összességében lehetővé teszi, hogy azokban a valószínűtlen esetekben, amikor esetleg kiborul egy laboratóriumi minta, a dolgozóknak legyen ideje elhagyni a létesítményt anélkül, hogy megfertőződnének.


A legfontosabb a felelősségteljes munkavégzés

"Önmagában nem számít sem a patogén, sem a szabályozások, de még a laboratórium felszereltsége sem - saját védelmünk legfőbb tényezői mi magunk vagyunk, a tudósok. Minden, amiről eddig szó esett, csak akkor hatékony, ha a tudósok a laboratóriumban szigorúan követik az előírásokat és rendelkeznek a megfelelő képzettséggel" - szögezte le Roberts. "Keveset a nyom a latba, hogy a személyi védőfelszerelésünket magunkra öltjük, ha a labort előttünk utoljára használó személy nem tartja be az eljárásrendet, így például nem jelenti egy minta kiömlését vagy egy használt szikét hagy a munkapadon. Csak rajtunk múlik, hogy megőrizzük a saját magunk, kollégáink és a külvilág biztonságát" - tette hozzá.

Végezetül kitért rá, ahogy a laboratóriumokban minden folyadékot potenciálisan fertőzőként kezelnek, úgy a mindennapos életben is potenciálisan fertőzőként kell gondolnunk mind magunkra, mind a környezetünkben lévő emberekre. "Ha le akarjuk győzni ezt a világjárványt, egy kicsit mindannyiunkban úgy kell gondolnunk, mint egy virológusnak."

Immár nem fogadja el az osztrák kormány védőeszközként a fejre felhelyezett műanyag pajzsot. Minderről bővebben az nlc.hu cikkében olvashat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag