Koronavírus: a kéztörlőben jobban bízunk

Az emberek nem érzik biztonságosnak a kézszárítót a nyilvános mosdókban, papír kéztörlőt szeretnének - derült ki egy friss felmérésből.

A pandémia kezdete óta tízből hét ember nem érzi magát biztonságban, ha nem teljesen tiszta nyilvános mosdót használ, 43 százalék pedig azokban sem, ahol kézszárító van - derül ki az Essityhez tartozó Tork 4 európai országban végzett felméréséből. A COVID-19 új hozzáállást és magatartást váltott ki az emberekből: nagyobb figyelmet szentelnek a nyilvános helyek tisztaságával kapcsolatos egészségügyi kockázatoknak. A megkérdezettek 80 százaléka biztonságosabb környezetet vár el a nyilvános mosdókban ma, mint a koronavírus kitörése előtt.

Nemcsak jobban szeretjük a papír kéztörlőt, de sokan a járvány miatt egyenesen félnek a kézszárítótól. Fotó: Getty Images
Nemcsak jobban szeretjük a papír kéztörlőt, de sokan a járvány miatt egyenesen félnek a kézszárítótól. Fotó: Getty Images

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőttek a nyilvános helyek tisztaságával szembeni elvárások, és minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik a biztonságos higiéniai megoldások iránt. Az emberek 80 százaléka például kritikus fontosságúnak tartja a magas higiéniai színvonal fenntartását a nyilvános mosdókban - derül ki a kutatásból, amely azt vizsgálta, hogy hogyan változtatta meg az emberek köztisztasághoz való hozzáállását a COVID-19.

Régen szárítottunk, most törölnénk

A nyilvános mosdók tisztaságával kapcsolatos aggodalmak az emberek kézszárító megoldásokkal kapcsolatos preferenciáit is megváltoztatták. A négy európai országban megkérdezett emberek 75 százaléka azt szeretné, ha a kézszárítók alternatívájaként több mosdóban lenne papír kéztörlő. A tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek 37 százaléka a járvány kezdete óta jobban kedveli a papír kéztörlőket, mint korábban. A változás mögött az áll, hogy a papír kéztörlők a válaszadók szerint higiénikusabbak (80 százalék) gyorsabban megszárítják a kezet (42 százalék) és kevesebb baktériumot terjesztenek a levegőben (39 százalék).

Kézmosás vagy kézfertőtlenítő: melyik jobb a koronavírus ellen? Mivel az új koronavírus elleni vakcinát leghamarabb jövőre kezdhetik el beadni, addig a fertőzés ellen alapvető higiéniai intézkedésekkel védekezhetünk. De vajon melyik módszer a hatásosabb: a szappanos kézmosás vagy esetleg az alkoholos kézfertőtlenítő gél használata? Korábbi cikkünkből erre kaphat választ.

A papír kéztörlők növekvő népszerűsége miatt nagy árat fizethetnek azok a helyek, amelyek nem kínálják fel ezt az opciót látogatóik számára. A válaszadók 50 százaléka kevésbé szívesen látogat olyan helyre, ahol nincs papír kéztörlő a mosdóban, 43 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem érzi magát biztonságban, amikor belép egy kézszárítóval felszerelt mosdóba.

Van, ahol már régóta csak ezt fogadják el

"A COVID-19 világjárvány miatt minden vállalkozásnak új higiéniai elvárásokhoz kell alkalmazkodnia. Míg sok hely az egyszerűnek tűnő üzemeltetés miatt a kézszárító mellett tette le a voksát, ez ma már nem elégíti ki a közönség igényeit: az emberek tekintélyes része kevésbé érzi biztonságosnak a kézszárító használatát. Tapasztalataink szerint egyre több üzemeltető ismerte fel az új helyzetet, és jelezte, hogy kézszárítóról papír kéztörlőre váltana" - mondta el Alberto Cajiga, az Essity Professional Hygiene marketingért felelős alelnöke.

A higiéniai szempontból kritikus területeken, mint például az élelmiszer-feldolgozó üzemekben és a kórházakban a papír kéztörlő már régóta az egyetlen elfogadható megoldás. Ennek jó oka van. A papír kéztörlőkkel ellentétben, a légbefúvásos kézszárítók több levegőben szálló cseppet juttatnak a légtérbe, ami megnöveli a baktériumok terjedésének az esélyét. A papír kéztörlő esetében a dörzsölés által több baktérium távozik el a kézről, mint más kézszárítási módszernél.

A szakértő szerint nem segít a határzár, a behurcolt esetek a 10 százalékát sem érik el az új fertőzéseknek - további részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)