Koronavírus: 6 fertőzött van Romániában

Szerdán délutánig hivatalosan hat megerősített, új koronavírussal fertőzött embert kezelnek a szomszédos Romániában, 35-en vannak hatósági karanténban és több mint 10 ezren megfigyelés alatt otthonaikban. Az egyik beteg Magyarországon keresztül utazott Romániába.

Szerdán délután egy 71 éves szőcsvásári (Suceava) férfiról bizonyosodott be, hogy megfertőződött az új koronavírussal, néhány órával korábban pedig egy 16 éves temesvári fiú tesztje lett pozitív. Ezzel hivatalosan ők az ötödik és hatodik igazolt COVID-19 betegek Romániában.

Az idős férfi autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan településéről, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket. Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába - közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár.

A szomszédos országok majd mindegyikében van már igazolt koronavírus-fertőzés. Fotó: Sergei Chuzavkov/Getty Images
A szomszédos országok majd mindegyikében van már igazolt koronavírus-fertőzés. Fotó: Sergei Chuzavkov/Getty Images

A román hírügynökségi jelentések szerint az ismert új koronavírussal fertőzöttek mellett jelenleg 35 ember van kórházi karanténban, és több mint 10 ezer embert otthonaikban tartanak megfigyelés alatt.

A cseh népegészségügyi központ járványellenes részlegének vezetője, Martina Marešová, akár egy nyomozó, lépésről lépésre felderítette az amerikai és ecuadori lány útját Milánótól Budapesten át Prágáig. Nincs jó hírünk, sok emberrel találkoztak. Olvassa el cikkünkben, merre jártak a fertőzött diákok.

Temesvár a gócpont

Az első fertőzött egy Gorj megyei férfi volt, aki egy olasz állampolgártól kapta el az új koronavírust. Őt egyébként március 3-án, kedden már ki is engedték a kórházból, mivel két ismételt tesztje is negatív lett SARS-CoV-2-re, így gyógyultnak tekinthető.

Afertőzésgóca jelenleg Temesváron van, ahol egy 38 éves nőt kezelnek, aki pénteken tért haza Olaszországból repülővel, a gépen mellette ülő 47 éves férfiről egy nappal később derült ki, hogy fertőzött, s az ő 16 éves unokaöccse volt az ötödik ismert eset. Mindannyian temesváriak és mindegyiküket a helyi járványkórházban kezelik. Rajtuk kívül még egy máramarosi férfi fertőzöttről tudnak Romániában, akit jelenleg Kolozsváron ápolnak.

Forrás: G4Media

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció