Koronavírus: 30 ezer önkéntesen tesztelnék az oltást

Már júliusban elkezdődhet a koronavírus elleni védőoltás széles körű tesztelése Amerikában. A folyamatba a tervek szerint 30 ezer önkéntest vonnak majd be.

Megerősített információk szerint a Moderna nevű, amerikai biotechnológiai cég júliusban el is kezdené a koronavírus elleni vakcina tesztelését - írta meg a Portfólió a Reuters cikkére hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus vakcina, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus oltóanyag,
Júliustól 30 ezer önkéntesen tesztelnék az oltást. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Akár évi 1 milliárd adag is készülhet

Biztató hírek a koronavírus-gyógyszerről - kattintson a részletekért!

Az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, Anthony Fauci korábbi bejelentése szerint a klinikai vizsgálatok eddigi, előzetes adatai ígéretesnek tűnnek. A Moderna a tervek szerint évente 500 millió adagot tud majd gyártani az új típusú koronavírus elleni oltóanyag 100 mikrogrammos dózisából. 2021-től azonban akár az évi 1 milliárd adag legyártását is lehetségesnek tartják, amennyiben sikerül stratégiai együttműködést kötniük a Lonza elnevezésű svájci gyógyszergyártóval.

Maximális hatás, minimális kockázat

A cég tájékoztatása szerint azért a 100 mikrogrammos dózist tartják a legjobb választásnak, mert ezzel a koronavírus ellen adott immunválaszt maximalizáni, a vakcina mellékhatásait pedig minimalizálni lehet. A tesztelésben részt vevő önkéntesek is ezt a dózist kapják majd - fűzték hozzá. A kísérlet alanyait egy éven át figyelik majd.

Borzasztó állapotba került egy 20 éves nő tüdeje a koronavírus-fertőzés miatt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső