Koronavírus: 100-nál több beteg egy idősotthonban

A Pesti úti idősotthonban már több mint 100 koronavírus-fertőzöttről tudnak - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az idősotthonok nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járvány szempontjából. Már önmagában azért is, mert sokan vannak egy helyen, a lakók ráadásul idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes. A fenntartóknak ezért különösen nagy most a felelőssége - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

koronavírus
koronavírus

Több intézményben is van fertőzött

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban kiemelte, hogy a vizsgálatok továbbra is folytatódnak, emellett viszont több másik intézményben is felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés. A Rózsa utcai idősottonban például csaknem 10 fertőzöttet regisztráltak eddig.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a tegnapi nap folyamán újabb 5 embert tudtak levenni a lélegeztetőgépről, 58-an azonban még mindig művi lélegeztetésre szorulnak. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, eddig 980 koronavírusos betegről és 66 áldozatról tudnak Magyarországon.

Egyre több a szabályszegés

Koronavírus: meggyógyult egy 7 éves magyar kislány - részletek itt!

Egyre többen szegik meg a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozást - ismertette Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Mint mondta, ezzel kapcsolatban már több mint ezer esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és mintegy 1200 embert jelentettek fel a rendőrök. Egyébként a csoportosulás a szabályszegés leggyakoribb formája - tette hozzá. Arról is szólt, hogy a kijárási korlátozások meghosszabbításáról ma délután születik döntés.

A tájkoztatón elhangzott továbbá, hogy a mai nap folyamán 32 kórházba, valamint az alapellátásban dolgozó háziorvosok részére szállítanak új védőeszközöket, hogy megkönnyítsék és biztonságosabbá tegyék a koronavírus elleni küzdelmet.

„Ha az emberek egyéni belátására bízzuk, betartják-e a tilalmakat, soha nem szabadulunk meg a járványtól” - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső