Koronavírus: van, ahol most szűnt meg a veszélyhelyzet

Az Egyesült Államokban hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában kihirdetett országos veszélyhelyzet, miután Joe Biden elnök aláírta az erről szóló törvényt.

Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint a jogszabály törvényerőre emelése megszünteti a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó veszélyhelyzeti intézkedéseket. A közegészségügyi veszélyhelyzet május 11-én veszíti érvényét az Egyesült Államokban. Joe Biden nem értett egyet a kongresszus határozatával, de miután a képviselőház után a szenátus is elfogadta azt márciusban, nem fog vétót emelni.

COVID-19, kórház, Chicago
2022 eleji kórházi felvétel Chicagóból. A koronavírus több mint egymillió halálesetet okozott az USA-ban. Fotó: Getty Images

A kongresszus 435 tagú alsóháza februárban szavazott a republikánus többség által beterjesztett jogszabályról, és ezt csaknem kétszáz demokrata párti képviselő utasította el. Az országos veszélyhelyzet olyan jogosítványokat adott a kormányzat kezébe, amelyek megkönnyítették a járvány elleni intézkedések meghozatalát. A mindennapi életben viszont a hivatalosan még élő járványügyi veszélyhelyzet kevéssé éreztette hatását az elmúlt hónapokban.

Az Egyesült Államokban 2020. január 30-án kihirdetett közegészségügyi veszélyhelyzetet az akkori elnök, Donald Trump hirdette ki, majd 2020 márciusában az országos veszélyhelyzetet is bevezették. A világjárványnak hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 1,13 millió halálos áldozata volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra