Koronavírus: újabb európai országban gyorsul a járvány

Franciaországban harmadik hete ismét emelkednek a koronavírus-járvány napi esetszámai. A szakemberek és a kormánytagok is azt ajánlják a franciáknak, hogy ismét viseljenek maszkot a tömegközlekedési járműveken, de korlátozások egyelőre nincsenek.

Az elmúlt hét napban átlagban 54 százalékkal emelkedett a napi új megbetegedések száma, kedden már 147 ezer új esetet jelentett az egészségügyi tárca. Hasonlóra április vége óta nem volt példa. A kórházi mutatók egyelőre csak nagyon kis mértékben emelkedtek: a kórházban ápoltak száma 15,5 ezer, közülük 900-an vannak intenzív osztályon. Ez még nem terheli le túlzott mértékben az egészségügyi ellátórendszert. A járvány kiújulását a szakemberek elsősorban az omikron variáns immáron egész Európában elterjedt alvariánsaival magyarázzák, amelyek fertőzőbbek és képesek megkerülni az immunvédelmet.

Párizs, metró, koronavírus-járvány, maszkviselés, tömegközlekedés
Franciaországban a tömegközelekdési eszközökön ismét ajánlott a maszkviselés. Fotó: Getty Images

Nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés

Az országban március közepe és május közepe között fokozatosan minden korlátozást feloldott a kormány. Kedden azonban Elisabeth Borne miniszterelnök azt kérte a prefektusoktól, hogy ösztönözzék maszkviselésre a lakosságot a zárt helyeken, mindenekelőtt a tömegközlekedési járműveken. A kormány jelezte, hogy egyelőre ajánlásról van szó, a maszkviselés sehol nem kötelező. A kormányfő az elővigyázatossági intézkedések megerősítését is kérte a franciáktól: rendszeres szellőztetést, tesztelést az első tünetek megjelenésénél, valamint az elkülönülést pozitív teszt esetén.

Jean-Pierre Farandou, az állami vasúttársaság, az SNCF elnöke szerdán azt kérte az utasoktól, hogy állampolgári felelősségből hordják ismét a maszkot a pályaudvarokon és a vonatokon. „Óvni kell a dolgozóinkat, óvni kell az utasainkat” – fogalmazott.

Az illetékes hatóságok az emlékeztető oltás felvételére buzdítanak minden jogosultat. A koronavírus elleni oltás negyedik adagját jelenleg csak azon hatvan év felettiek kérhetik, akik több mint hat hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. A második emlékeztető oltás senkinek nem kötelező, s eddig a jogosultaknak csak a negyede kérte, amely a kormányzat szerint „nem kielégítő arány”. Az oltásra jogosultaknak viszont csaknem 98 százaléka felvette az oltás három adagját. Ez a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg. Miután a többségüknek már fél éve befejeződött az oltási ciklusa, szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy a társadalom immunitási szintjének gyengülése is hozzájárulhatott a járvány kiújulásához.

Július végén tetőzhetnek az esetszámok

Jean-Francois Delfraissy, a francia kormány vezető tudományos tanácsadója egy csütörtöki rádióinterjúban úgy fogalmazott a Reuters hírügynökség beszámolója szerint, hogy a mostani járványhullám július végén tetőzhet. Hiába jelentettek tehát az országban közel 125 ezer új megbetegedést az elmúlt egy napban, a szakértő szerint ez még nem csúcs. Ráadásul az omikron BA.5 alvariánsa a júliusi tetőzést követően, ősszel újra visszatérhet, hacsak nem váltja fel addig egy másik variáns.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)