Koronavírus: tél óta nem látott esetszámok Olaszországban

Öt hónap óta először ismét százezer fölé emelkedett az egy nap alatt regisztrált új betegek száma, de fokozatosan emelkedik a kórházban kezeltek száma is az új típusú koronavírus omikron variánsainak erőteljes terjedése következtében – közölte a római egészségügyi minisztérium kedden.

A napi esetszám – kevesebb mint félmillió teszt elvégzésével – túllépte a 132 ezret. Pontosan egy hete a napi esetszám valamivel több mint 83 ezer volt. Az utóbbi egy hét alatt majdnem 590 ezer új beteget szűrtek ki. Az utóbbi huszonnégy órában 94 halottat, egy héttel ezelőtt egy nap alatt 69 halottat regisztráltak. Az utóbbi hét napban 464 beteg halt meg. Az aktív betegek hivatalos száma túllépte az egymilliót, más számítások szerint a betegek száma ennek egyharmadával több lehet.

COVID-19, kórház, intenzív osztály, koronavírus-fertőzés, Olaszország
Olaszországban emelkedik a napi új fertőzöttek és a kórházban kezelt COVID-19-betegek száma is. Fotó: illusztráció, Getty Images

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a megemelkedett esetszám az omikron két alváltozata, a BA.4 és a BA.5 erőteljes terjedésével magyarázható. Olaszországban más európai országokhoz képest később kezdődött el a fertőzéshullám, mivel itt később, tulajdonképpen csak júniustól enyhítették a korábbi járványkorlátozásokat.

Napról napra emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma: több mint nyolcezer beteg van a COVID-19-osztályokon, 323 beteg pedig intenzíven. Az északi, tízmillió lakosú Lombardia tartományban, ahol a 12 év feletti lakosság közel hetven százaléka már a harmadik oltást is felvette, az új betegek száma egy nap alatt 19 ezer volt, és heten haltak meg a fertőzés vagy annak szövődményei következtében. A déli, ötmilliós Szicíliában, ahol országosan a legmagasabb az oltás nélküli ötven felettiek aránya, egy nap alatt tízezer új beteget szűrtek ki, és heten haltak meg.

Andrea Costa egészségügyi államtitkár a RaiNews24 hírtelevíziónak hangoztatta, hogy a római kormány nem tervezi semmilyen korlátozás visszavezetését. „Az adatok emelkednek, de kezelni tudjuk a helyzetet” - jelentette ki Costa. Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza úgy látja, a betegek számának ismételt emelkedése azt bizonyítja, hogy a pandémia kihívásának még nincsen vége. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a járvány korábbi időszakaiban az intenzív osztályon kezeltek száma elérte a négyezret is, miközben jelenleg háromszáz körüli a számuk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: