Koronavírus: nagy újdonság jön a vakcináknál

Elsőként hagyta jóvá a brit gyógyszerhatóság (MHRA) a Moderna úgynevezett bivalens vakcinájának emlékeztető oltásként történő alkalmazását felnőttek körében. Az oltóanyag mind a koronavírus eredeti, mind az újabb omikron változat ellen védelmet nyújt.

A klinikai kísérletek eredményei alapján a bivalens Spikevax vakcina erős immunválaszt generál a koronavírus eredeti, 2020-ban elterjedt változatával szemben, valamint az omikron variáns ellen is. Az oltóanyag fele-fele arányban tartalmazza a két vírustörzs szükséges genetikai információját. Ezen felül emlékeztető oltásként szintén jó védelmet alakít ki a szervezetben az omikron variáns újabb alváltozatai, a napjainkban világszerte gyorsan terjedő BA.4 és BA.5 ellen – olvasható az MHRA hétfői közleményében. A biztonsági vizsgálatok során hasonló mellékhatásokat figyeltek meg a bivalens vakcina esetében, mint az eredeti Moderna-vakcinánál. Ezek a mellékhatások jellemzően enyhék voltak csupán, illetve maguktól elmúltak. Összességében a tesztek nem azonosítottak semmilyen súlyos biztonsági problémát.

COVID-19, koronavírus, oltás, vakcina
Az Egyesült Királyságban jóváhagyták a koronavírus omikron variánsa ellen fejlesztett bivalens vakcina alkalmazását. Fotó: illusztráció, Getty Images

„A COVID-19 elleni vakcinák az Egyesült Királyságban használt első generációja továbbra is fontos védelmet biztosít a betegség ellen, ezáltal életeket ment. A bivalens vakcina azonban egy még élesebb fegyverrel bővíti a fegyvertárunkat, hogy segítségével megvédhessünk magunkat a betegségtől, ahogy a vírus folyamatosan fejlődik” – mutatott rá dr. June Raine, az MHRA vezérigazgatója. Hangsúlyozta, átfogó biztonsági felügyeleti stratégiájuk mentén minden COVID-19 elleni vakcina biztonságosságát figyelemmel kísérik. Nem történik ez másként a most elfogadott bivalens oltóanyag esetében sem.

Mint azt a Reuters hírügynökség írja, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra számít, hogy az Európai Unióban szeptemberre fogadhatják el az omikron variánsra optimalizált védőoltások alkalmazását. Az EMA idén ősszel azokra az oltóanyagokra nyitott elsősorban, amelyek a BA.1 variánst célozzák meg. Ezzel szemben az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) azokat az újabb oltásokat is mihamarabb bevezetné, amelyeket a BA.4 és BA.5 alvariánsok ellen fejlesztenek. A Moderna mellett a Pfizer és a BioNTech is gőzerővel dolgozik az omikron variáns elleni módosított oltóanyagokon.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: