Koronavírus: kiderült, mire számíthatnak az oltottak

A tavalyi évben koronavírus-fertőzéssel regisztráltak közel háromnegyede az oltatlanok közül került ki Magyarországon – hozta nyilvánosságra közérdekű adatigénylést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az adatigénylést az Átlátszó nyújtotta be a Müller Cecília országos tiszti főorvos vezette központhoz. Ebben a regisztrált koronavírus-fertőzöttek oltási kórtörténetét kérték ki 2021. januárjától kezdődően. Az igénylés szerint az adatokat településekre lebontva, illetve a lehető legkisebb időbeli bontásban kérték. Emellett rákérdeztek arra, hogy a fertőzöttek hány adag vakcinát kaptak, ha kaptak, továbbá milyen típusú oltóanyaggal oltották be őket és mikor.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltenek fecskendőt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én.
Tavaly a regisztrált koronavírus-fertőzöttek alig harmadát tették csak ki oltottak itthon. Fotó: MTI/Krizsan Csaba

Az NNK az adatigénylésnek végül részlegesen tett eleget. Az oltások típusát és időpontját például személyes adatokra hivatkozva nem adták ki. Ugyanígy nem adtak információt azokról a településekről, ahol négynél kevesebb fertőzöttet regisztráltak. Ez a 3100 hazai település közül 90-et érintett. Az adatokat a teljes 2021-es évre vonatkozóan közölték csupán. Összesen 934 ezer fertőzött oltottsági státuszába engedtek így betekintést.

Mindebből kirajzolódik, hogy 2021-ben az itthon regisztrált fertőzöttek zöme az oltatlanok közül került ki. Egészen pontosan 663 ezer érintettről van szó, az összes eset 71 százalékáról. További 190 ezer ember (20,4 százalék) két adag oltást követően, 55 ezren (5,9 százalék) egyetlen dózis felvétele után kapták el a vírust. Azok közül, akik a harmadik, emlékeztető oltást is felvették, csupán 24 ezren fertőződtek meg, ami az összes eset 2,6 százalékát tette ki.

Az Átlátszó hangsúlyozza, hogy az adatok csupán iránymutató jellegűek, azokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Nem ismert ugyanis, hogy a fertőzéshez képest mikor kapták meg oltásukat az érintettek, még előtte vagy esetleg már utána. Mindössze annyi jelenthető ki biztosan, hogy 2021-ben az összes regisztrált koronavírus-fertőzött közel 30 százaléka kapott valamikor védőoltást COVID-19 ellen. Ugyanígy az sem tisztázott, hogy miként szerepelnek az adatok között, akik többször is elkapták a fertőzést.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: