Koronavírus: bajra figyelmeztetnek a szennyvízadatok

Emelkedik az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a hazai szennyvizekben – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az emelkedő tendencia a főváros mellett országszerte több nagyvárosban is megfigyelhető.

Mint az az NNK legfrissebb jelentésében olvasható, a vizsgált városok közül Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is emelkedő tendenciát mutat a SARS-CoV-2 örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja. A többi mintavételi helyen stagnálást regisztráltak a szakemberek, csökkenés egyik városban sem látható. Összességében 13 mintavételi helyen emelkedett az örökítőanyag koncentrációja, míg 9 helyszínen mérsékelt.

30. heti szennyvízadatok

Ahogyan arról beszámoltunk, a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal szerda reggel kiadott heti jelentése szerint az elmúlt hét folyamán immár közel 22 ezer esetben igazoltak koronavírus-fertőzést az itthon elvégzett tesztek. Ez jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedés a megelőző heti adathoz képest. Jelenleg 1593 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)