Komoly károkat okoz a koronavírus

Az új koronavírus okozta járvány várhatóan meredek ívben lassítja majd a kínai gazdaság növekedését. Ennek hatásai pedig valószínűleg járványszerűen átterjednek majd más térségekre - vélik a londoni pénzügyi elemzők. Az iparági szakértők szerint mindez hosszabb ideig jelentős nyomást gyakorolhat a világpiaci olajárakra is, mivel Kína a világ legnagyobb olajimportőre.

A koronavírus-járvány komoly kihívást jelent az idegenforgalomnak, de lehetnek a turizmuson túlmenő gazdasági hatásai is - fogalmazott Halmai Péter egyetemi tanár az M1 csatorna műsorában. A részletekért kattintson ide!

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics az eddig várt 5,5 százalékról 3 százalékra módosította a kínai gazdasági növekedésre szóló előrejelzését - közölte Neil Shearing, az elemzőház főközgazdásza. A szakember szerint nem érdemes párhuzamba állítani a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) elnevezésű, 2003-ban kitört járvány gazdasági hatásait a jelenlegi helyzettel, mivel a kínai gazdaság azóta sokkal nagyobb lett és sokkal szorosabban integrálódott a globális beszállítói hálózatokba. Ezért most valószínűbb, hogy a kínai gazdaságot érő esetleges sokk átterjed az egész világgazdaságra. A helyzetet tovább rontja, hogy a mostani koronavírus olyan időszakban bukkant fel, amikor a tőzsdék tíz éve tartó, felfelé ívelő szakaszban járnak.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, gazdasági hatások, gazdasági károk,
Az emberek megrohamozták a szupermarketeket Makaóban, hogy élelmiszert halmozzanak fel. Fotó: MTI/EPA/LUSA/Tatiana Lages

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics az eddigi 6 százalékról 5,4 százalékra gyengítette a kínai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzését. A ház eddig 2,3 százalékos globális növekedést valószínűsített 2020 egészére, de új számításai szerint a lassabb kínai növekedés a várakozáshoz képest 0,25 százalékponttal csökkentheti a világgazdaság idei növekedési ütemét. A cég egyébként rövid időn belül már másodszor rontja kínai és globális prognózisait a koronavírus-járvány hatásai miatt.

A megelőző intézkedéseknek is nagy hatása van

A szakemberek szerint elsősorban nem is a vírus, hanem inkább a terjedésének megakadályozására tett számos intézkedés - például a kiterjedt gyárbezárások - okozza a gazdasági károk zömét. Mivel Kína ma már számos globális beszállítói láncolat kiindulópontja, ennek az egész világon érezhető hatása lesz. A legsebezhetőbbnek az ázsiai gazdaságok, mindenekelőtt Vietnam és Thaiföld. Azonban minél nagyobb lesz a felfordulás a kínai gazdaságban, annál magasabb a kockázata annak, hogy a járványhatás a még távolabbi gazdaságokra is átterjed, például olyan árupiaci nyersanyagtermelőkre, mint Chile vagy Ausztrália, valamint az elsősorban feldolgozó jellegű gazdaságokra, köztük Dél-Koreára, Japánra és Németországra.

Csökkent az olaj ára

A nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service friss szektorelemzésében azt emelte ki, hogy Kína a világ legnagyobb nyersolajimportőre, és a koronavírus-járvány máris lassította a kínai gazdaság aktivitását. Így már a globális olajkereslet ebből eredő rövid távú visszaesését valószínűsítő előrejelzések is elégségesek voltak ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a nyersolaj árfolyama. A globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónkénti ára a januárban 14 százalékkal, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajtípus árfolyama pedig 16 százalékkal csökkent.

A Moody's becslése szerint a kínai gazdaság nagyjából 14 millió hordó olajat használ fel naponta, így a kínai kereslet tartós 10 százalékos visszaesése esetén 1,4 millió hordónyi napi kereslet veszne el. Ha egy ekkora keresleti visszaesés hat hónapig fennmaradna, az 250 millió hordóval növelné a globális nyersolaj-raktárkészleteket - amennyiben a termelők részéről nem csökken a kínálat. Az olajkészletek ilyen mértékű felduzzadása legalább egy évig nyomott szinten tartaná az olajárakat - véli a Moody's.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)