Kiszámíthatatlan, milyen lesz az influenzaszezon

A korábbiakhoz képest jóval enyhébben jelent meg az influenzajárvány idén a déli féltekén. Bár önmagában ez a hír örömteli, az északi féltekén élőkre nézve ugyanakkor nem teljesen veszélytelen.

Milyen következményei lehetnek annak, ha valakit egyszerre fertőz meg az influenza és az új koronavírus? Részletek itt.

Akárcsak az évszakok, a szezonalitást követő influenzajárvány is ellentétesen alakul ki évről évre a Föld két féltekéjén. Mint azt a Telex cikke írja , a déli félgömbön június és szeptember között zajlik a csillagászati tél, ennek megfelelően az influenzaszezon is a nálunk megszokotthoz képest máskor, áprilistól szeptemberig tart. Ahogy aztán a körülmények átalakulnak az évszakok váltakozásával, a kórokozó terjedése fokozatosan áttevődik az északi féltekére az utazó embertömegek által közvetítve. Rendkívül változékony vírusról van ráadásul szó, ezért a védekezés elsősorban az influenza mutációit szezononként követő oltóanyaggyártáson és vakcináláson alapul.

Felelőtlenség lenne azt várni, hogy az északi féltekén is elmarad az influenzajárvány
Felelőtlenség lenne azt várni, hogy az északi féltekén is elmarad az influenzajárvány. Fotó: Getty Images

Idén azonban, feltehetően a koronavírus-világjárvány lassítása érdekében hozott szigorú intézkedések következtében szinte teljesen elmaradt a déli féltekén az influenzaszezon. Ausztráliában például tavaly július és augusztus során 131 ezer influenzás megbetegedést regisztráltak, míg az idei év azonos időszakában csupán 315 esetet. Ugyanígy jelentős csökkenést tapasztaltak a hatóságok Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is. Hasonlóság , hogy mind az új koronavírus (SARS-CoV-2), mind az influenzavírus légúti vírus, utóbbinak viszont gyengébb a terjedési képessége, ezért az előbbi ellen alkalmazott védekezési módszerek előbb visszaszorították az influenzajárványt, mint a COVID-19 kórokozójának terjedését.

Az influenzaszezon súlyossága a déli féltekén általában előrejelzi az északi féltekén később kialakuló járvány várható súlyosságát is. Az idei évben viszont nem tudhatjuk, mi vár ránk, mivel ezúttal a vírus genetikai változékonysága mellett számos egyéb tényező is szerepet játszik a fertőzések számának alakulásában, beleértve akár a maszkviselést vagy a távolságtartást. És míg például az év első felében, a szigorú karanténok és lezárások idején délen az influenza visszaszorult, addig mostanra sokkal lazább a járványkezelés, hiszen lazul a fegyelem, a türelem fogytával egyre kevésbé követik az emberek a szabályokat. Éppen ezért felelőtlenség lenne azt várni, hogy idén nálunk is elmarad majd az influenzajárvány.

A déli féltekén tapasztalt enyhe szezon ráadásul az úgynevezett palacnyakhatás mentén is veszélyt rejteget az északi féltekén előttünk álló influenzaszezonra nézve. A kevesebb megbetegedés kevesebb mutációhoz vezet, emiatt az erősebb törzsek kerülhetnek túlsúlyba. Ezzel egyidejűleg pedig a vakcinagyártás is nehézségekbe ütközik, mivel az oltóanyag pontos összetételét mindig az előzőleg leggyakrabban megfigyelt törzsek alapján határozzák meg. Az alacsony számú megbetegedés miatt viszont ezúttal kevesebb információ állt rendelkezésre a döntés meghozatalakor. Magyarán az influenza elleni védőoltás hatékonysága is elmaradhat a korábbiaktól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra