Kína segítséget kér

Kína a lehető leghamarabb hajlandó fogadni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külföldi szakérőit, hogy a helyszínen tanulmányozhassák az új koronavírus-járványt. Arra számítanak ugyanis, hogy a jobb megértés birtokában világszerte fel lehet majd venni a harcot az új kór ellen.

Ahogy már korábban is megírtuk, a napokban mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A jelenlegi vélemény szerint tehát a veszély nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és magas nemzetközi szinten is. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

koronavírus, koronavírus-járvány, járvány, fertőző betegségek, Vuhan, Kína, WHO, Egészségügyi Világszervezet, vírusos tüdőgyulladás,
A metróállomásokat fertőtlenítik a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében Szöulban.Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Mint kiderült, azóta az igazgató két napot töltött Pekingben, és tárgyalt a helyzetről a kínai vezetőkkel - köztük Hszi Csin-ping elnökkel, az egészségügyi miniszterrel és a külügyminiszterrel. Mind egyetértenek abban, hogy nagyon fontos lenne jobban megérteni, miként terjed a vírus emberről emberre, mert ettől függ, hogy milyen tanácsokat adjanak a világ országainak. Ennek érdekében a WHO vezetője nagyon rövid időn belül összehívhatja a WHO rendkívüli bizottságát.

Nem ajánlják a Kínába utazást

Kiderült, mi áll a rejtélyes megbetegedések mögött - kattintson!

A vírus rohamos terjedését látva már több országban életbe léptek bizonyos biztonsági intézkedések. Például több repülőtéren ellenőrzik a Kínából érkező utasokat, egyes helyeken pedig határzárról döntöttek. A londoni külügy már módoította is a hivatalos utazási tanácsadását: arra kéri a briteket, hogy egyáltalán ne keressék fel a megbetegedések gócpontjának tekintett közép-kínai Hupej tartományt, illetve lehetőleg Kína többi országrészébe se utazzanak, ha nem feltétlenül szükséges. A már ott tartózkodó briteknek pedig azt javasolják, hogy mielőbb távozzanak onnan, ha erre van módjuk.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, az új koronavírus már Európában is megjelent, magyar fertőzött azonban egyelőre nincsen - sem a Magyarországon, sem a külföldön élők között. De még olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodna Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült, rendelkezésre állnak a vírust kimutatni képes tesztek. Amennyiben a vírus megjelenne Magyarországon, Budapesten és vidéken is megvannak azok az egészségügyi protokollok, amelyek szerint el kell járni. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak. A Debreceni Egyetem (DE) vezetése ennek ellenére azt kérte a koronavírussal fertőzött országokból származó több mint ötszáz hallgatójáttól, hogy ne utazzanak haza az érintett térségekbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: