Kilincs, liftgomb, fénymásoló: ahonnan a vírus könnyen összeszedhető

A nátha és az influenza kórokozói számtalan helyen megbújhatnak, amire legmerészebb álmainkban sem gondolunk. Mire kell ügyelnünk, hogy nagy eséllyel megúszhassuk a betegséget? Vírusfészkek az élettéren innen és túl.

Ha körülöttünk mindenki tüsszög és fújja az orrát, az első gondolatunk biztosan az, hogy ezt mindenképpen szeretnénk megúszni. A gyakori kézmosás, a tömeges helyek elkerülése és a higiénikus tüsszentés, orrfújás nagyban csökkentik a fertőzések terjedését. Sokszor azonban az állandóan ismételt alapszabályok egyikének figyelmen kívül hagyása is elég, hogy útnak induljanak a kórokozók. Ezért muszáj bizalmatlannak lennünk, és mindenütt résen lennünk.

Fontos! Az őszi-téli náthaszezonban a kézmosás jelentősége óriási!

A cseppfertőzésről

A náthát, influenzát okozó vírusok leginkább cseppfertőzéssel terjednek, méghozzá úgy, hogy beszéd, tüsszentés vagy köhögés után a levegőben szétporlódó nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal sodródnak tova. Ilyenkor elég egy erős légáramlat is, így a nyálcseppek több méterrel távolabb sodródhatnak, lebeghetnek a levegőben, és akár akkor is fertőzhetnek, amikor a vírusgazda már a "tett" helyszínén sincs.

A munkahelyen leselkedő veszélyek

A vírustól hemzsegő tenyér gyorsan terjeszti a fertőzést: egy óvatlan tüsszentés zsebkendő nélkül, és folytatjuk a munkát. Újra a billentyűzethez kapunk, azzal a kézzel vesszük fel az irodai telefont, nyitjuk az ajtót, nyomkodjuk a fax vagy a fénymásoló gombjait. Ilyenkor a vírusok is utaznak velünk, majd tovább mások kezére is.

A fentieket elkerülendő ezeket a felületeket a rutin takarítás során érdemes fertőtleníteni, letörölgetni, a közös használatú tárgyak érintése után pedig fokozottan figyelni az alapos kézmosásra. Egy potenciális veszélyforrásra még fel kell hívni a figyelmet, bármilyen ártalmatlannak tűnik is: a közös evőeszközök, kávéscsészék, tányérok is fertőzésveszélyt jelenthetnek a közös konyhában, ezért használat előtt mindig magunk mossuk el őket!

Utcán, bevásárláskor - legyünk résen!

A fentiekhez hasonló metódussal az utcán járva, sőt a tömegközlekedési eszközökön utazva is ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. A villamos és a busz kapaszkodói még veszélyesebbek, hiszen sokféle ember sokféle kórokozót ragaszt rájuk, amik kézmosás nélkül a szervezetbe kerülve komoly fertőzéseket okozhatnak. A nagy járványok idején lehetőleg ne nagyon fogjuk meg a mozgólépcső gumiszalagját sem, mert a kutatások szerint van azon is minden, amitől érdemes félni: orrváladék, nyál és vér is.

Nemcsak a felnőttekre, a gyerekekre is fokozottan veszélyes a járványidőszakban megejtett, közös családi nagybevásárlás. A bevásárlókocsik és a kosarak fogantyúi ugyanis hemzsegnek a kórokozóktól, és ami még riasztóbb, hogy árubeszerzés közben, a kocsiban ülve a legtöbb kisgyermek meg is nyalja azt. Legyen nálunk fertőtlenítő kendő ezekre az alkalmakra!

Otthon, édes otthon?

+1 tipp: Olvassa el egy korábbi írásunkat a Bármennyire is vigyázunk, a lakás sem veszélytelen terep. Otthon fokozottan figyeljünk a tisztaságra, különösen a vizes helyiségekben. Szellőztessünk gyakran, amint hazaérünk, mossunk kezet, és az irodából már említett tárgyakat . A levegő páratartalmára is fordítsunk figyelmet, hiszen a száraz levegő önmagában is okozhat légúti panaszokat!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)