Kevésbé fenyegeti a gyerekeket az új vírus

A tudósok arra keresik a magyarázatot, hogy a gyerekek miért ússzák meg könnyebben a betegség súlyosabb következményeit.

Az új típusú koronavírus (nCoV-2019) a megjelenése óta már csaknem 43 ezer embert fertőzött meg és több mint 1000 áldozatot szedett. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A fertőzöttek között azonban elenyésző a gyerekek száma, és csak nagyon kevesen betegek annyira, hogy diagnosztizálják náluk a vírust. Az egyik tanulmány szerint a betegek átlagéletkora 49 és 56 év között van.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, gyerekek, fertőzöttek, immunrendszer,
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, gyerekek, fertőzöttek, immunrendszer,

Hogyan lehet ez?

Egyelőre nem teljesen tisztázott, mi az oka, hogy a gyerekeket elkerüli a betegség. Hasonló jelenség figyelhető meg egyébként a SARS- és a MERS-vírus esetében is. "Nem értjük teljesen a jelenséget, de lehetséges, hogy a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közötti különbségből adódik. Az egyik feltételezés az, hogy a gyereknél sokkal aktívabb a velük született immunválasz, vagyis a kórokozók csoportjait célzó korai reakciójuk" - fejtette ki Andrew Pavia, a Utah-i Egyetem szakértője.

Kövesse figyelemmel a koronavírus-járvány alakulását! Nálunk minden friss információt megtalál az új vírussal kapcsolatban - kattintson ide!

Ha az nCoV-2019 vírusnak kitett gyerekek veleszületett immunválasza erősebb, akkor sokkal könnyebben győzik le a fertőzést és csak enyhe tünetek jelentkeznek náluk. Nem arról van szó, hogy a gyerekeknél nem jelentkeznek tünetek, hiszen vírusos tüdőgyulladásuk is lehet. De mivel immunrendszerük annyira erős, nem gyűri le őket annyira a betegség, mint a felnőtteket - magyarázta Krys Johnson kutató. Mint mondta, ez az oka annak is, hogy a felnőtteknek 25-ször nagyobb eséllyel halnak bele a bárányhimlőbe, mint a gyerekeknek. És míg a csecsemőknél az influenza súlyos következményekkel járhat, addig a nagyobb gyerekek már sokkal könnyebben vészelik át a betegséget, mint a felnőttek.

Az immunrendszer ereje

A tudósok szerint azimmunrendszerereje mögött több lehetséges tényező is állhat. Egyrészt a gyerekeknek még sokkal egészségesebbek a légzőszerveik, mivel jóval kevésbé voltak kitéve a cigarettafüstnek és a légszennyezettségnek, mint a felnőttek. Másrészt a gyerekek általánosságban véve is egészségesebbek, kevésbé jellemzőek rájuk a krónikus egészségügyi problémák, mint például a diabétesz, az autoimmun betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a túlsúly.

A felnőttek ráadásul jóval hajlamosabbak a káros immunválaszra, amely olyan betegségeket okozhat, mint az akut légúti distressz szindróma (ARDS). Az immunsejtek tevékenységének kiegyensúlyozatlansága által előidézett légzőszervi tünetek miatt az ARDS-ben szenvedők 40 százaléka meghal - emelte ki James Cherry, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső