Két szlovén is elkapta a koronavírust

Két szlovén állampolgár is elkapta az új koronavírust a Japánban tartózkodó, Diamond Princess nevű brit-amerikai üdülőhajón.

Ahogy korábban megírtuk, a Diamond Princess 3700 utasa közül a fertőzöttek száma szerdára elérte a 620-at, az egészséges utasok azonban hivatalosan is elhagyhatták a hajót, amely február 5-e óta vesztegel Jokohama kikötőjében. A fertőzöttek nagyrészt idős emberek, az utasok mintegy fele japán állampolgár. Azóta kiderült, hogy a hajón két szlovén állampolgár is megfertőződött.

Diamond Princess, üdülőhajó, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Szlovénia,
Diamond Princess, üdülőhajó, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Szlovénia,

Kórházba kerültek

Bár a betegek afertőzésellenére tünetmentesek és jól érzik magukat, csütörtökön reggel Japánban kórházba szállították őket. Ők az első szlovén állampolgárok, akik megfertőződtek az új koronavírussal - közölte Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal (NIJZ) munkatársa. A hajón tartózkodó másik négy szlovén állampolgár egészséges, közülük ketten már csütörtök reggel hazarepültek Szlovéniába. A repülőtéren ismételten megvizsgálták és fertőzéstől mentesnek nyilvánították őket. Elővigyázatosságból azonban 14 napig még otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk.

Az új koronavírussal kapcsolatok a legnagyobb tévhitekről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A Japánban maradt két szlovén állampolgárt is megpróbálják mielőbb hazajuttatni, de egyelőre nem tudják, hogy ez mikor történhet meg, mert a japán hatóságoknak fenntartásaik vannak a repülőgépen történő evakuálással szemben, így a folyamat elhúzódhat - közölte Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetőj. Jelezte továbbá, hogy megpróbálják mielőbb hazaszállítani a pozitív eredményt mutató párt is. A Japánban hatályos protokoll szerint a fertőzött, de tünetmentes betegeket kórházba szállítják, ahol 12 nappal később újra, majd újabb 12 nap múlva még egyszer megvizsgálják őket. Amennyiben az utolsó teszt negatív, a betegek szabadon távozhatnak.

A koronavírus-járvány egyébként már december közepe óta tombol Kínában. A legfrissebb adatok szerint Kína szárazföldi összesen 75465 embert fertőzött meg és 2236 áldozatot szedett. Kínán kívül viszont már több mint 20 országban felütötte a fejét az új típusú koronavírus és már több száz embert fertőzött meg. Kínán kívül már hatan haltak bele a betegségbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés