Jövő vasárnapig biztosan marad a kijárási korlátozás

A koronavírus elleni küzdelem jegyében kihirdetett kijárási korlátozások május 3-a éjfélig biztosan érvényben maradnak, az önkormányzatok pedig a májusi hosszú hétvégére is bevezethetnek szigorúbb intézkedéseket - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A veszélyhelyzetet 43 napja hirdették ki.

Mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, ezért szabadítják fel a kórházi ágyak 50 százalékát. A koronavírus-járvány legkorábbi lehetséges tetőzés időpontja május 3-a, ezért ekkorra kell megfelelően felkészülni - mondta a miniszter. A tömeges megbetegedések szakaszára már 8 ezer lélegeztetőgép áll majd rendelkezésre, az ehhez szükséges, az oxigénellátást biztosító rendszer kiépítése egyes helyeken még zajlik - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozás
Polgárőrök ellenőriznek egy autóst Pásztón. Fotó: MTI/Komka Péter

Mire számíthat Magyarország?

Koronavírus: így segíthetnek a gyógyult magyarok - kattintson a részletekért!

A tetőzés utáni, úgynevezett plató szakasz Gulyás Gergely szerint akár hetekig is eltarthat. “Amíg nincs vakcina a vírus ellen, addig valamilyen formában együtt kell élni a koronavírussal” - fogalmazott. Megemlítette továbbá, hogy Magyarország egyelőre nem tervezi, hogy más országoktól átvegyen koronavírusos betegeket, de ha erre sor kerül, országunk szívesen segít. Erről azonban csak úgy lehet szó, hogy közben minden magyar megkapja a szükséges ellátást.

Nőtt az álláskeresők száma

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a koronavírus-járvány hazai kitörése óta 51 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. A miniszter arról is beszélt, hogy az idősotthonokat folyamatosan fertőtlenítik, az otthon lévő kigyermekes anyákat pedig támogatják a nyelvvizsga- és jogosítványszerzésben. Megemlítette továbbá, hogy a hazai fertőzötteknek körülbelül 10 százaléka egyészségügyi dolgozó, pontos számot azonban nem mondott.

A koronavírus-járvány alakulása nem érinti a korábban bejelentett - többek között a pedagógusokat is érintő -béremeléseket - hangsúlyozta a miniszter. A további intézkedések szükségességéről jövő héten döntenek majd.

Piros szívecskével üzent valaki a BKK sofőreinek - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció