Jó hír egy vérplazmával kezelt magyar fertőzöttről

Levették a lélegeztetőgépről a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel.

Az idős, koronavírusos beteg a szérum beadásakor állapota miatt már több mint 10 napja lélegeztetőgépen volt, azonban a kezelést követő napokban meg tudták kezdeni fokozatos ébresztését, május 11-én pedig sikerült levenni a lélegeztetőgépről. A beteg állapota jelenleg stabil - közölte oldalán a Semmelweis Egyetem.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kezelés, koronavírus vérplazma,
Sikeres volt a vérplazmakezelés. Fotó: Semmelweis Egyetem

Április végén kezdték meg a terápiát

"Készen kapják az ellenanyagot, ami elpusztítja a koronavírust" - a részletekért kattintson ide!

Mint írták, a 75 éves férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos, koronavírus okozta COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt - hozzátartozói beleegyezést követően - az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett döntöttek az orvosok. A szérumot április 27-én kapta meg, és a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, valamint a klinikai és lélegeztetési paraméterei.

Ez a vérplazma-terápia lényege

Ahogy már korábban olvashatták a HáziPatika.com-on, a vérplazma-terápia lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, dr. Lacza Zsombor által vezetett kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt. A projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, vagyis 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket. Jelentkezni e-mailben, vagy a 06703638768-as telefonszámon lehet.

Már a felénél tart az országos vírustesztelés, eddig csak 2 pozitív esetet találtak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső