Így jutott el az olaszokhoz az agresszívabb vírustörzs

A lombardiai Bergamo ipari térségében regisztrálták eddig a legmagasabb halálozási arányt a világon. Az olasz orvosi kutatások eredményei arra utalnak, hogy a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse a Németországból érkező kamionokkal juthatott be oda.

A milánói Niguarda és a paviai San Matteo kórház kutatóközpontja 350 fertőzöttön végzett genetikai vizsgálatokat. Az orvosok arra keresték választ, hogy vajon mikor és hogyan érkezett meg az olaszországi járványgócpontnak számító Lombardiába az új típusú koronavírus , valamint hogy miért éppen ezt a területet sújtotta a leginkább. Megállapították, hogy az északolasz betegek nem közvetlenül Kínából kapták el a vírust. A kutatók szerint a közvetítő Németország volt, amely a kínaiak és a kínai termékek legnagyobb európai belépési pontjának számít.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus Németország, koronavírus kamion, koronavírus szállítás, koronavírus terjedése, koronavírus törzsei
Valószínűleg a külföldi kamionosok voltak a kulcsszereplők.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Potyautas a kamionon

A vizsgálatok szerint a koronavírus a Németországból Lombardiába érkezett kamionok útvonalát követte. Bergamóban kétezer szállítási és logisztikai vállalat működik, több mint háromszáz nagy méretű raktárteleppel és mintegy húszezer dolgozóval. Lodi és Codogno térségében további 463 ilyen cég működik, hetven teleppel. Ezekre többségében Németországból érkeznek kamionok. Lombardiának ezen a pontján található a legnagyobb európai bútorlánc, valamint a nemzetközi e-kereskedelem első számú dél-európai elosztóközpontja is.

Két különböző törzs jelent meg

Koronavírus: már decemberben fertőzhette az olaszokat - a részletekért kattintson ide!

A vizsgálatok szerint a két lombardiai gócponton, vagyis Lodi és Codogno, valamint Bergamo területén a koronavírus két különböző törzse jelent meg. A február 23-án vesztegzár alá helyezett Codogno térségében a fertőzés terjedési értéke elérte a kettes szintet, Bergamóban viszont az ennél is agresszívebb és gyorsabban terjedő törzs jelent meg, így minden beteg átlagosan további 3,5 személyt fertőzött meg. A kutatók feltételezései szerint a fertőzés januárban Németországból jutott át Észak-Olaszországba, tehát a Codognóban február 20-án azonosított "első beteg" valójában nem az első volt.

Nem fogadják a bangladesi járatokat

Közben a Bangladesből érkező légi járatok azonnali hatályú felfüggesztését rendelte el Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter. Az ázsiai országból beutazók körében ugyanis jelentős számú koronavírus-fertőzöttet találtak a szűrések során. A külügyminisztérium arról számolt be, hogy a felfüggesztés a következő egy hétre szól, és ezen idő alatt újabb megelőző intézkedéseket dolgoznak ki a schengeni övezeten és az Európai Unión kívüli országokból beutazókra vonatkozóan.

Az EU-n kívüli országokat érintő, július elseji határnyitás óta már több ezren tértek vissza Bangladesből az olasz fővárosba, ahol Európa egyik legnépesebb bangladesi közössége él. Közöttük egyre többen bizonyulnak fertőzöttnek. Olaszország egyébként már csaknem 242 ezer igazolt esetről és mintegy 34900 halottról számolt be a koronavírus-járvány kezdete óta.

Nem tudott hazarepülni a járvány miatt a családjához, biciklivel tette meg a 3200 kilométert - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: