HPV: az oltás kiváltja a szűrést?

A méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrés mellett igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak is. A friss tanulmányok szerint a vakcina hatására az utóbbi időkben jelentősen csökkent a méhnyakrákos megbetegedések száma. Azonban még napjainkban is sok kérdés merül fel az oltással kapcsolatban.

Van, ahol a fiúkat is oltják HPV ellen - a részletekért kattintson ide!

Egy friss tanulmány szerint drasztikusan lecsökkent a méhnyakrákhoz vezető esetek, valamint a rákos megbetegedések száma, amióta bevezették a HPV-oltást az iskolás lányok körében. Az Egyesült Királyságban ugyanis a 12-13 évesek kötelezően megkapják a vakcinát, ennek hatására pedig mintegy 90 százalékkal lett kevesebb a méhnyakrákot megelőző állapot az országban. A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ orvosa ad választ.

Mikor lehet beadatni?

Iskolai oltóprogram keretében a 12 évüket betöltött, 7. osztályos tanulók kapják meg térítésmentesen a vakvinát, ám a célcsoport a 9-15 éves korosztály. Esetükben 2 oltás is elegendő, de 15 éves kor felett már 3 injekció kell a védelemhez.

injekció, védőoltás, vakcina, HPV-oltás, HPV elleni védőoltás, méhnyakrák, humán papillóma vírus
Terhesség,lázés betegség esetén nem ajánlott igényelni a védőoltást. Fotó: 123rf

Felnőttként is igényelhetjük?

Az oltást felnőttek is kérhetik, hatékonysága azonban lecsökken. A nem monogám párkapcsolatban élőknek ajánlják elsősorban, mert bármikor meg- és újrafertőződhetnek, így ők is ki vannak téve a méhnyakrák veszélyének. Ekkor viszont már nem térítésmentes.

100 százalékos védelmet nyújt?

Bár az oltás hatására jelentősen csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, érdemes tudni, hogy nem nyújt 100 százalékos védelmet, ugyanis "csak" a potenciálisan legveszélyesebb típusok ellen hatékony.

Mikor ellenjavallt?

Terhesség, láz és betegség esetén nem ajánlott igényelni a védőoltást.

Az oltás kiváltja a szűréseket?

Attól, hogy valaki megkapta a HPV elleni védőoltást, még ugyanolyan fontos, hogy évente járjon a szűrésekre. Egyrészt azért, mert az oltás csak a leggyakoribb, rákos megbetegedést okozó vírusoktól véd, másrészt az orvos egyéb ellenőrzéseket is végez az éves szűrések alkalmával. Megvizsgálja például a melleket, a petefészkeket és a méhűrt is. Csak az időben megkezdett kezelés lehet elég hatásos - ez a szűrés lényege.

Milyen mellékhatásai vannak?

Az oltással kapcsolatban több rémhír is kering a különböző fórumokon, például hogy maga a vakcina is képes méhnyakrákot okozni. Ez azonban nem igaz, hiszen az injekció nem tartalmaz elő vírust. Mellékhatások azonban jelentkezhetnek - mint bármelyik oltásnál -, leggyakrabban viszketést, duzzanatot, bőrpírt, az oltás helyén pedig érzékenységet tapasztalnak a páciensek. Ritkábban émelygés, fejfájás vagy hőemelkedés is felléphet - mondja a nőgyógyásza.

Meg kell ismételni?

A HPV-oltás legalább 8-10 évig magas szintű védettséget biztosít, ehhez azonban 3 - fiatalabbaknál, 15 éves kor alatt, 2 - oltásra van szükség. Későbbi ismétlő oltás nincs.

Milyen vizsgálatok szükségesek előtte?

Az oltás előtt érdemes a szexuálisan aktív lányok/nők rákszűrése. HPV-szűrés azonban nem feltétlenül szükséges, hiszen pozitív eredmény esetén is védelmet nyújthat a vakcina más HPV-típusok ellen.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: