Hogyan hat az első koronavírus elleni gyógyszer?

Az Európai Bizottság megállapodott az amerikai Gilead Sciences gyógyszergyártóval, hogy a következő hónapokban az EU és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a Veklury vírusellenes készítmény. De pontosan milyen esetekben és hogyan működik ez a szer?

A remdesivir nevű gyógyszerről fontos tudni, hogy csupán a betegek kezelésére szolgál, tehát szemben egy lehetséges jövőbeni vakcinával nem megelőzésre való. "A hatóanyag a vírus szaporodását, sokszorozódását gátolja meg sejten belül" - ismertette az InfoRádióban Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Mint arról a Házipatika.com is beszámolt , a gyógyszer az Európai Unióban csakis a súlyosabb állapotban lévő COVID-19-betegek kezelésére kapott engedélyt, miután az első tesztek vegyes eredményeket produkáltak.

Nem lesz kötelező a koronavírus-oltás Napról napra kerülünk ahhoz, hogy forgalomba kerüljön az első koronavírus ellen védő vakcina. Így egyre aktuálisabb a kérdés: vajon felveszik majd a kötelező oltási programba, vagy mindenki egyénileg dönthet arról, hogy beadatja magának? Részletek itt.

A szakember kitért arra is, hogy a Pécsi Egyetem laboratóriumában jelenleg is több más hatóanyagot tesztelnek. "Úgy a hazai, mint a külföldi partnerek bevonásával végzett vizsgálatokban vannak olyan szerek, amelyek nagyon jól bizonyítottak a laborvizsgálatokban,

és drasztikusan csökkenteni tudták a vírus fertőzőképességét, sejtbeli szaporodását" - fogalmazott.

A laborban végzett elsődleges vizsgálatok után a következő lépésben a klinikai tesztelésre kerülhet sor, amelyet a magyar kollégák várhatóan itthon végeznek majd, illetve annyi már bizonyos, hogy a partnerországok közül Ausztria is szervez klinikai vizsgálatokat.

A koronavírus miatt újra megnyitottak a borablakok Firenzében, amelyeket a pestisjárvány idején használtak a 17. században. Hogyan kell ezt elképzelni? Megnézheti az nlc.hu cikkében.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: