Gyűlnek a problémák az influenzaoltás körül

Nagy az érdeklődés az ingyenes influenza elleni vakcina iránt, az oltást azonban csak egészséges emberek kaphatják meg. Azt viszont nem lehet megoldani, hogy minden igénylőt teszteljenek koronavírusra. Ráadásul nem ez az egyetlen probléma: a déli féltekén elmaradt influenzajárvány ugyancsak nehezítheti a helyzetet.

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza elleni vakcinát, holott azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, lappang-e az új típusú koronavírus a páciensben - írja a Népszava . A probléma mihamarabbi megoldása kiemelten fontos lenne, hiszen miután a kormány idén mindenkinek térítésmentessé tette a védőoltást, nagy az érdeklődés a vakcina iránt. További súlyosbító tényező, hogy a jelek szerint éppen azok készülnek tömegesen felkeresni a háziorvosi rendelőket, akiket a veszélyeztetettek közé sorolnak, vagyis akiket a koronavírus miatt éppen távol kellene tartani onnan.

Az influenzaoltást csak egészséges ember kaphatja meg.
Az influenzaoltást csak egészséges ember kaphatja meg. Fotó: Getty Images

Nem lesz olyan hatékony a vakcina

Lehetünk egyszerre koronavírusosak és influenzásak? Részletek itt .

Arra a kérdésre, hogy okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes koronavírus-fertőzöttként beoltanak influenza ellen, Kemenesi Gábor virológus azt felelte: "nem tudjuk." A szakember szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó például felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer "el van foglalva", így nem lesz olyan hatékony a vakcina, azaz nem képes kellő immunválaszt kiváltani.

Kemenesi egyúttal egy másik nehézségre is felhívta a figyelmet: mint elmondta, az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig annak alapján állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén. Csakhogy idén a COVID-19 miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenzajárvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá.

Idén különösen indokolt lenne a kompenz<strong></strong>áció

Az influenzával oltottak számának várható jelentős növekedése egyébként újra aktuálissá teszi a háziorvosok régi kérését, mégpedig azt, hogy fizessen nekik a vakcina beadásáért az állam. Most a felnőtt és vegyes praxisokban az influenzaoltásért csak akkor jár díjazás, ha a teljes körzetben elérnek egy bizonyos átoltottságot. Az viszont mindig csak utólag derül ki, hogy mennyi ez a küszöbszám. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke úgy fogalmazott, idén még inkább indokolt lenne a kompenzáció, hiszen a koronavírus-járvány már most is jelentős pluszterhet ró az alapellátókra, és a helyzet rosszabbra fordulhat, ha ismét home office-ba kényszerülnek az idősebb háziorvosok.

10 napot várt a koronavírusteszt eredményére Krisztina - a magyar nő esetének részleteit az nlc.hu cikkében olvashatja el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: