Gyerekek tízmillióit veszélyezteti egy súlyos fertőzés

Világszerte több tízmillió gyerek kerülhet veszélybe, mert a koronavírus-világjárvány miatt sokkal kevesebben kapták meg a kanyaró elleni oltást az elmúlt három évben – hívta fel a figyelmet közös közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ (CDC).

2021-ben mintegy 40 millió gyerek nem szerezte meg a teljes védettséget a kanyaróval szemben, közülük 25 millióan még az első adag oltást sem kapták meg – derült ki a friss jelentésből. Ez – a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint – egyértelműen a koronavírus-világjárvány hatása, amely hátrányosan érintette az oltási kampányt.

gyerek, fertőzés, kanyaró, láz, influenzaszerű tünetek
A fertőzés influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel jelentkezik. Fotó: Getty Images

Egy olyan kór jelent fenyegetést, amely megelőzhető lenne

„A jelentés minden egyes statisztikai adata mögött egy gyerek van, akit egy megelőzhető betegség fenyeget” – hangsúlyozta. „Nincs sok idő a hátrány ledolgozására” – fűzte hozzá Ephrem Tekle Lemango, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) oltási programjával megbízott tisztségviselő.

Mint kiemelték, 2008 óta nem volt ilyen alacsony azok száma, akik megkapták az első adag oltást. A beoltatlan gyerekek száma Nigériában, Indiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában és Indonéziában a legmagasabb.

Gyógyszer nincs rá, halálos is lehet

A WHO áprilisi jelentése szerint 2022 első két hónapjában csaknem 80 százalékkal nőtt a kanyarós esetek száma 2021 azonos időszakához viszonyítva. A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel jelentkezik, és tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A fertőzésre egyébként nincs gyógyszer, és egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

A becslések szerint 2021-ben 9 millióan kaphatták el a kanyarót, és közülük 128 ezren bele is haltak. A múlt évben 22 országban tört ki nagyobb kanyarójárvány, egyebek mellett Afrikában és a Közel-Keleten is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: