Fáj a torka? Helyileg ható gyógyszert válasszon!

Vírusok ellen mit sem ér az antibiotikum, de bakteriális fertőzés esetén sem mindegy, mit választunk. Ha például a torka gyulladt be, jobban jár, ha ott száll harcba a kórokozókkal, így megkíméli magát az antibiotikum-tabletták esetleges mellékhatásaitól.

Ma már kapható olyan antibiotikus spray, amit felső légúti fertőzések esetén lehet használni. A gyulladás helyére juttatott antibiotikum előnye, hogy kíméli a szervezetet.

Évek óta hangoztatják szakemberek, hogy az indokolatlan vagy nem megfelelő antibiotikum-használat az egyénre és más emberekre is káros hatással lehet.

Az antibiotikum helytelen alkalmazása miatt rezisztens (minden gyógyszernek ellenálló) baktériumok jöhetnek létre. Ráadásul az egész szervezetre ható antibiotikum (tabletta) elpusztítja azokat a mikroorganizmusokat is, amelyek a szervezet saját védelmi rendszereként próbálják megakadályozni a kórokozók elterjedését. Ha a védő baktériumok elpusztulnak, akkor a helyüket gyakran sokkal veszélyesebb, akár egyes gyógyszereknek már ellenálló baktériumtörzsek foglalják el. Bélflóránk nagyobbrészt jótékony mikroorganizmusokból, probiotikus antibiotikumokból áll, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, ezen kívül pedig egyes táplálékok lebontásában, vitaminok előállításában is szerepük van.

Ha a szervezetben élő jótékony, védő baktériumokat felesleges, indokolatlan antibiotikumos kezeléssel kiirtjuk, akkor felborulhat az anyagcserénk is.

Ezért javasolják orvosok azt, hogy ha már szükség van az antibiotikumra (mert segít a szervezetnek leküzdeni a kórokozókat), akkor utána állítsuk helyre a bélflórát.

A spray formájában kapható antibiotikum-tartalmú és gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer előnye, hogy a fertőzés tényleges helyére, célzottan az orrba, szájba és garatba kerülve veszi fel a harcot a kórokozókkal.

Könnyen magunkkal vihetjük akár utazáskor is, így ha elér minket egy megfázás és kellemetlen orr- vagy torokpanaszaink vannak, azonnal használható.

Mivel az allergiások orrnyálkahártyája fokozott terhelésnek van kitéve allergiaszezonban, így náluk könnyebben kialakulhat egy bakteriális felülfertőzés is akár egy egyszerű vírusfertőzés után is. A helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő antibiotikum spray a megsérült, az irritáció és/vagy vírusfertőzés miatt hiányos nyálkahártyára fújva csökkentheti a bakteriális felülfertőződés kialakulásának esélyét. Ez fontos lehet olyan esetekben is, ha valaki sokat tartózkodik zsúfolt helyen, sokat utazik tömegközlekedési eszközön, esetleg dohányzik is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció