Ezt gondoljuk egy köhögő emberről

Ha köhögést vagy tüsszentést hallunk, a legtöbben nem jól ítéljük meg, hogy az illető tényleg beteg vagy sem - derül ki egy friss kutatásból.

A koronavírus-járvány miatt manapság elég egy köhintés, hogy furcsán nézzenek ránk a metrón, hogy hátrébb lépjen a mögöttünk sorban álló a postán, vagy egyszerűen csak érezhetően megnőjön a nyugtalanság és a feszültség egy-egy adott helyiségben. Márpedig a tudósok szerint többnyire nem tudjuk helyesen megítélni, hogy aki köhög vagy tüsszent, tényleg beteg-e, vagy mondjuk csak kapar a torka, esetleg egy enyhébb allergiás reakció lépett-e fel nála, amely számunkra ártalmatlan.

Meddig tart a köhögés? A köhögés gyakori tünet, fő oka, hogy a szervezet meg akarja tisztítani a légutakat különböző idegen anyagoktól, illetve váladékoktól. Leggyakoribb kiváltója valamilyen felső- vagy alsólégúti megbetegedés, de ha a tünet hosszan elhúzódik, érdemes szakorvoshoz fordulni a probléma pontos meghatározása céljából. Kattintson a részletekért!

A hallásunk megtéveszthet minket

Amerikai kutatók kétszáz önkéntesnek játszottak le rövid hangfelvételeket - ezeken köhögést vagy tüsszentést lehetett hallani -, és arra kértek az alanyokat, hogy mondják meg, szerintük az adott hang beteg embertől származik-e vagy sem.

Hallás alapján nehéz megítélni, hogy a köhögő ember valóban beteg-e. Fotó: Getty Images
Hallás alapján nehéz megítélni, hogy a köhögő ember valóban beteg-e. Fotó: Getty Images

Az eredmények összesítése után kiderült, hogy bár az önkéntesek biztosak voltak abban, hogy jól ítélik majd meg a hangmintákat, nagy átlagban tízből mindössze négyszer tippeltek helyesen. Ez az arány akkor sem javult, amikor a résztvevőknek elárulták, hogy hány beteg és hány egészséges ember köhögését, illetve tüsszentését fogják hallani.

A kutatás vezetője szerint úgy tűnik, az emberek a számukra undorítóbb hangokról hiszik azt, hogy nagyobb valószínűséggel származhatnak betegektől. Ez vezethet oda, hogy elkerülnek olyanokat, akik például csúnyán köhögnek, de nem fertőző betegek.

Rákattantak a baromfitartásra a karanténban az észtek. A fiatal, városi családok körében számottevően megőtt a baromfitulajdonosok száma a karantén idején Észtországban. Erről bővebben az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő