Ezrek jelentkeznek, hogy megfertőzzék őket koronavírussal

Már több mint 14 ezer önkéntes jelentkezett száznál is több országból, hogy az új koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése érdekében, kutatási célból megfertőzzék őket.

Eddig a szakértők azt jósolták, hogy legkorábban jövőre lehet majd beoltani az embereket a SARS-CoV-2-vírus ellen. Ám egy brit kutatócsapat akár már ősszel elkészülhet a vakcinával. Részletek itt.

Chris Bakerlee, a Harvard Egyetem tudósa és kutatócsoportja olyan embereket keresnek, akik készen állnak a vírusfertőzésre, hogy felgyorsítsák a védőoltás fejlesztését. Egy vakcina kidolgozásának több fázisa van. Először a többi között a biztonságosságát, később a hatásosságát tesztelik. Az önkéntesek egy része ekkor magát a hatóanyagot kapja meg, a másik része hatóanyag nélküli szert, úgynevezett placebót vagy az általános terápiát.

Klasszikusan ezután vizsgálják, kit fertőz meg természetes úton a kórokozó, és kit nem. Ha azonban ez a kórokozó nem túlságosan elterjedt, akkor esetleg több tízezer résztvevőre van szükség a kutatáshoz. Ez a tesztfázis így nagyon sokáig eltarthat.

Egy kutatócsoport olyan embereket keres, akik készen állnak a vírusfertőzésre.
Egy kutatócsoport olyan embereket keres, akik készen állnak a vírusfertőzésre.

Célzottan kiteszik a vírusnak a résztvevőket

A 1Day Sooner (egy nappal korábban) nevű kezdeményezés kitalálóinak az az elképzelése, hogy a résztvevőket - mind a valóban beoltottakat, mind azokat, akik placebót kaptak - célzottan kiteszik a vírusnak, és figyelik, kit fertőz meg és kit nem. Így kevesebb alanyra van szükség, egyben gyorsabban is halad a tesztelés a kezdeményezők szerint.

Azok a tudósok, akik nem értenek egyet az elképzeléssel, azzal érvelnek, hogy óriási egészségügyi kockázata lehet egy olyan, sok szempontból még nem kutatott kórokozó, mint a SARS-CoV-2 okozta fertőzésnek.

Már tudjuk, honnan jött a koronavírus Magyarországra - a genetikai elemzés eredményét társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció