Ezért öl meg idén ennyi embert az influenza

Több fiatal, egészséges szervezetű ember életét is követelte az idei influenzaszezon. A tragédiák jelentős részéért a vírus miatt kialakult szeptikus sokk felelős.

Január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, így a megbetegedési mutató Magyarországon is átlépte a járványküszöböt. A megbetegedés ősztől tavaszig minden évben megjelenik és járványos mértékben söpör végig a világon. Bár védőoltást minden évben igényelhetünk a vírusfertőzéssel szemben, kevesen élnek csak a lehetőséggel.

Egészségesen is belehalhatunk az influenzába A 21 éves Kyler Baughman Facebook-profilja alapján majd kicsattant az egészségtől. Karácsony előtt influenzás tünetekkel és kissé fáradtan látogatta meg a családját, néhány nappal utána pedig már erősen köhögött és mellkasi fájdalmakra panaszkodott. 27-én a Westmorelandi Kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol 24 órán belül elhunyt. Róla és egy másik, influenza okozta halálesetről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Miért halhatunk bele az influenzába?

Az influenzától általában főként az idősek, a beteg emberek és a kismamák tartanak, holott a vírus akár egy egészséges szervezetű emberre is halálos lehet. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban egymást érik a hírek a fiatal, látszólag teljesen egészséges emberek influenzához köthető haláláról. Több közülük kisgyerek vagy tinédzser: december közepén egy 12 éves kaliforniai lány hunyt el három nappal azután, hogy influenzát diagnosztizáltak nála, január közepén pedig egy 10 éves connecticuti fiú életét követelte a fertőzés. Az amerikai járványügyi hivatal statisztikái szerint ebben az influenzaszezonban összesen 30, influenzához köthető halálesetet regisztráltak fiatalkorúaknál. Többnél az influenza miatt kialakult szeptikus sokk bizonyult végzetesnek.

Az influenza egészséges ember számára is jelenthet komoly veszélyt
Az influenza egészséges ember számára is komoly veszélyt jelenthet

A szepszis, vagyis a vérmérgezés tulajdonképpen a fertőzésre adott extrém reakció: olyan kiterjedt és súlyos gyulladás, amely lelassíthatja a véráramlást és károsíthatja a szerveket is. Ezt a reakciót egyes kórokozók vagy azok mérgező termékeinek vérkeringésbe jutása okozza. Az influenza vírusán kívül más kórokozók, baktériumok és gombák is kiválthatják. Alacsony vérnyomás mellett az állapot szeptikus sokkhoz vezethet, amelynek hatására a belső szervek vérellátása romlik vagy teljesen le is áll.

Ez az életveszélyes állapot nagyjából másfél millió embert érint az Egyesült Államokban minden évben, és közülük körülbelül 250 ezer ember meg is hal. A fertőzések a legtöbb esetben a belet, a bőrt, a vesét vagy a tüdőt érintik. Az influenza jellemzően károsítja a tüdő szövetét, és az így kialakult tüdőgyulladás súlyosabb lefolyású lehet, ami pedig könnyen szepszishez, illetve szeptikus sokkhoz vezethet.

A szepszis tünetei közé tartozik a láz, az általános gyengeség, a rosszullét, a szapora légzés és szívverés. Minél előrehaladottabb az egész testre kiterjedő gyulladás, annál súlyosabbak a tünetek, például csökken a vizelet mennyisége, megemelkedik a vércukorszint, a beteg egyre nehezebben vesz levegőt, csökken a vérnyomás, és véralvadási zavarok léphetnek fel. Elfordulhat hányinger, hányás, hasmenés is.

Forrás: Womansday.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: