Egyre jobban terjed a csonttörő láz

A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget rendeltek el a dengue-láz miatt. Az év első felében több mint 106 ezer megbetegedést és 456 halálesetet regisztráltak. A halálos áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt.

Jellemző tünetek:

 • láz
 • hányinger
 • erős ízületi és izomfájdalom
 • kiütés
 • vérzés
 • A dengue-lázas esetek száma 85 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest - közölte Francisco Duque, a Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter. Egyenlőre azonban nincs szó országos járványról, bár a Fülöp-szigetek középső részének négy régiójában elérte a járvány szintjét megbetegedések száma. A napokban országos riadókészültséget hirdettek, és figyelemmel kísérik a helyzetet. Továbbá felszólították a lakosokat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengue-láz első tüneteit vélik felfedezni magukon.

  Mi az a dengue-láz?

  A csonttörő lázként is emlegetett dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó, vírusos megbetegedés, ami bár - lehet nagyon súlyos is - jellemzően enyhe lefolyású. A Délkelet-Ázsiában elterjedt betegség enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek. A kórokozót szúnyog terjeszti, annak csípésével terjed. A hordozók maguk a beteg emberek, másrészt a szúnyogok is. Évente félmillióan betegednek meg életveszélyesen dengue-lázban, és átlagosan 20 ezer halálos áldozatot követel a fertőzés.

  dengue-láz, csonttörő láz, fertőzés, fertőző betegség, halálos áldozatok,
  A szúnyog által terjesztettfertőzéssúlyos belső vérzést és halált is okozhat. Fotó: 123rf

  Botrány a védőoltás miatt

  Tavalyelőtt év végén a manilai kormány felfüggesztette a dengue-láz ellen kifejlesztett védőoltás használatát, miután kiderült, hogy a vakcina súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik korábban már megfertőződtek a vírussal. Egy állami védőoltás-kampány során 837 ezer iskolás kapta meg a védőoltást, és közülük többtucatnyian meghaltak. A manilai kormány idén márciusban bejelentette, hogy pert indít a gyógyszergyártó cég hat vezetője ellen a halálesetek miatt.

  A botrány miatt 2018-ban jelentősen csökkent az oltási kedv a Fülöp-szigeteken, és ez súlyos kanyarójárványhoz vezetett idén, több mint 38 500 megbetegedéssel és 521 halálesettel. A járványt követően az egészségügyi minisztérium oltási kampányt hirdetett, amelynek célja, hogy 13 millió 12 év alatti gyereket beoltsanak. Eddig a célkitűzés mindössze 10 százaléka teljesült.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +30 °C
  Minimum: +12, +19 °C

  A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)