COVID-oltás: a gyógyultaknak sem elég egyetlen dózis

Korábban azt gondolták, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett személyeknek elegendő egyetlen adag védőoltás a hatékony védelemhez. Egy új kutatás eredményei azonban mást mutatnak.

Egy korábbi koronavírus-fertőzés önmagában nem garantálja sem a magas antitestszintet, sem a kétdózisú oltások egyetlen adagja utáni erős immunválaszt - állapították meg a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói. Vizsgálatukba 27 oltott felnőttet vontak be, aki közül néhányan már átestek a fertőzésen. Az alanyoktól ez első és második adag vakcina beadatása után 2-3 héttel, valamint 2 hónappal a záródózis felvétele után is vettek vérmintát, majd elemezték azok antitestszintjét. A kutatás résztvevői Pfizer- vagy Moderna-féle oltóanyagot kaptak - számolt be róla a MedicalXpress.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A gyógyultaknak sem elég egyetlen dózis. Fotó: Getty Images

A mutánsok elleni védelem alacsonyabb

"Amikor a második oltás után körülbelül három héttel begyűjtött vérmintákat teszteltünk, a védettségi szint átlagosan 98 százalék volt, ami a semlegesítő antitestek nagyon magas szintjére utal" - ismertette Thomas McDade, az egyetem oktatója. Igen ám, de az újonnan terjedő, úgynevezett feltörekvő variánsok elleni antitestszintek már szignifikánsan alacsonyabbak voltak - 67 és 92 százalék között mozogtak.

A teljes magyar lakosság beoltására nem sok esély van, mert a gyerekek nagy része még nem is oltható. A felnőttek oltottsági arányát azonban bizonyos lépésekkel még fel lehetne tornázni Pusztai Erzsébet infektológus szerint.

A gyógyultak védettsége is gyorsan csökken

Az új kutatási eredmények megerősítik azt is, amire már eddig is figyelmeztettek a szakértők: a védőoltás által nyújtott immunitás idővel csökken, így fokozatosan nő a kockázata annak, hogy valaki beoltottként is megfertőződjön. A második vakcinázási dózis után két hónappal begyűjtött vérmintákat vizsgálva azt látták a kutatók, hogy az antitestválaszok körülbelül 20 százalékkal csökkentek, még azoknál is, akik korábban átestek a COVID-19 -en.

Kiderült továbbá, hogy azoknál, akik tünetmentes vagy enyhe panaszokkal vészelték át a koronavírus-fertőzést , nagyjából ugyanolyan erős az oltásra adott antitestválasz, mint azoknál, akik még nem kapták el kórt. A több és erőteljesebb tünettel küzdők azonban erősebb immunválaszra számíthatnak, de idővel ez is csökken.

Frissítették az amerikai egészségügyi hatóságok az ország első COVID-19 miatti halálozásának dátumát. Úgy tűnik, a véltnél korábban kezdett pusztítani Amerikában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)