COVID-19: "megjósolható" a súlyossága a rákbetegeknél

Gépi tanulás segítségével készítettek egy olyan programot, mely a páciens adatai alapján képes 70-85 százalék pontossággal megjósolni, súlyos lesz-e nála a koronavírus-fertőzés.

Így hat a koronavírus a rákbetegekre A COVID-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a szervezete ugyanannyi antitestet termel, mint a nem rákbeteg fertőzötteké, ám ez a képességük daganatos betegségük típusától és az arra kapott kezeléstől függ. Részletek!

Néha elég egy rossz nap a munkában, hogy valami jó ötlet pattanjon ki a fejünkből. Ez történt dr. Sejal Morjariával, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center infektológusával is, aki mindig büszke volt arra, hogy jók a megérzései betegei gyógyulását illetően. Csakhogy - a MedicalXpress.com beszámolója szerint - e képessége a COVID-19 -cel szemben kudarcot vallott.

Akár 85 százalékos pontossággal képes a program megjósolni, kell-e lélegeztetőgépre tenni a beteget vagy sem. Fotó: Getty Images
Akár 85 százalékos pontossággal képes a program megjósolni, kell-e lélegeztetőgépre tenni a beteget vagy sem. Fotó: Getty Images

"Amikor beütött a koronavírus -járvány, még nehezen tudtuk megérteni és megjósolni, hogy mely betegeknél lesz súlyos a COVID-19. Rengeteg laborvizsgálatot végeztetett mindenki, melyek egy részre sokszor szükségtelen volt" - mondta az egészségügyi portálnak a szakember, aki a munkából hazatérve közös gondolkodásra kérte férjét, Saket Navlakha-t, a Cold Spring Harbour Laboratory docensét. A férfi munkája során ugyanis az informatika segítségével próbálja értelmezni a biológiai folyamatokat. Dr. Morjaria felvetette neki, dolgozzanak ki egy olyan módszertant, mely a gépi tanulás segítségével képes megjósolni, mely betegeknél alakul ki súlyos COVID-19, és kiknél nem.

A probléma megoldására formálódott csapat 267 különböző változót - kor, nem, a rák típusa, laboreredmények stb. - gyűjtött össze COVID-19-cel diagnosztizált rákbetegektől. Ezek alapján pedig létrehoztak egy olyan programot, mely képes előre megmondani, hogy az adott betegnek mikor lesz szüksége lélegeztetőgépre :

  • azonnal,
  • néhány nap múlva,
  • soha.

A kutatók végül mintegy 50 olyan változót találtak, melyek a legjobban hozzájárultak a betegség kimenetelének előrejelzéséhez. Módszerük pedig 70-85 százalékos pontossággal működik, és különösen jól teljesít azon betegek esetében, akiknél azonnali lélegeztetésre van szükség. Az eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy olyan kockázati tényezők közötti kölcsönhatásokat is képes figyelembe venni, melyek még a gyakorlott szemű szakemberek számára sem nyilvánvalóak. A program segítségével ráadásul képesek voltak a felesleges vizsgálatok számát is redukálni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)