Bemutatjuk a világ legsikeresebb szemparazitáját

A Toxoplasma gondii ma valószínűleg a legsikeresebb parazita a világon. A mikroszkopikus élőlény bármely emlőst vagy madarat képes megfertőzni, és ha egyszer bejutott az emberi szervezetbe, egy életen át ott marad. Egyelőre nincs olyan gyógyszer, amely ki tudná irtani a parazitát, és nincs olyan vakcina sem, amely hatásos lenne ellene.

Becslések szerint az emberek 30-50 százaléka fertőzött világszerte a toxoplazmával. Ausztráliában például az 1970-es években a fertőzöttség aránya 30 százalékos volt, amely azonban egy nemrégiben végzett nyugat-ausztráliai vizsgálat szerint mostanra 66 százalékra emelkedett. Bár a fertőzések döntő többsége tünetmentes, ha valaki terhesség alatt fertőződik meg, az már veszélyes lehet: a kórokozó a méhlepényen áthatolva agyvelő-gyulladást okozhat a magzatnál - foglalta össze a The Conversation a világ legsikeresebb parazitájáról szóló tudnivalókat.

A kórokozó elsődleges gazdája a macska , de nem csak a macskáktól kapjuk el. Kis házi kedvencünk általában akkor kapja el a parazitát, amikor fertőzött zsákmányt fogyaszt. Ezután az ürülékkel néhány hétig nagy mennyiségű toxoplazmát juttat ki, amely hosszú ideig képes túlélni a környezetben, még szélsőséges időjárás esetén is. Amikor az ürüléket legeltetés közben a haszonállatok lenyelik, a paraziták megtapadnak az izomzatban. Az emberek ennek a húsnak az elfogyasztásával, illetve friss termékek fogyasztásával vagy macskák által szennyezett víz ivásával fertőződhetnek meg. Az is lehetséges, hogy a terhesség alatt megfertőződött nő átadja a fertőzést a születendő gyermekének.

A parazita jelenlétét a vérből is ki lehet mutatni. Fotó: Getty IMages
A parazita jelenlétét a vérből is ki lehet mutatni. Fotó: Getty IMages

A toxoplazma nagyon kedveli a retinát, egy többrétegű idegszövetet, amely a szemet "béleli" és a látásért felel. A fertőzés visszatérő retinagyulladást és maradandó retinahegesedést okozhat. Ezt nevezik szemi toxoplazmózisnak . Ha a gyulladás hegesedéssé fejlődik, maradandó látásvesztés is bekövetkezhet, főként legyengült immunrendszer esetén.

A fertőzés lappangási ideje 2-3 hét. Ezt követően, nem immungyengített betegeknél tünetként mononuklezózishoz hasonló betegség, mérsékelt láz jelentkezhet, a fejen és háton megnagyobbodott nyirokcsomók láthatók, illetve fejfájás, torokfájás, izomfájdalmak tapasztalhatók. Az okuláris toxoplazmózis diagnosztizálásához retinavizsgálat szükséges, ideális esetben pupillatágítással. Gyakran vérvizsgálatot is végeznek a diagnózis felállításához.

A toxoplazmózis kezelése

Noha egyelőre nincs olyan gyógyszer, amely képes lenne kiirtani a parazitát, és nincs olyan vakcina sem, amely hatásos lenne ellene, egészséges immunrendszer esetén a beteg kezelés nélkül is szövődmények nélkül gyógyul.

Kivételt képeznek a kisgyermekek, akiknél a szemkárosodás megelőzése miatt szükséges kezelés, és az immunhiányos állapotban szenvedők, valamint a terhes asszonyok. Idejében kimutatott anyai fertőzés esetén, megfelelő ideig tartó antibiotikus kezeléssel a magzatkárosodás nagy valószínűséggel elkerülhető. A kezelésre főként spiramicint, szulfonamidokat, co-trimoxazolt, azitromicint alkalmazhatnak szájon át beadva.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: