Az ebolát így lehet túlélni

A Kongói Demokratikus Köztársaság klinikáin kezelt ebolás páciensek kétharmada túléli a veszélyes betegséget - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint az ebolás betegeket kezelő egészségügyi központokba szállított 1555 páciensből ezren meggyógyultak. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint a tavaly kirobbant ebolajárványnak eddig 3198 fertőzöttje volt, és közülük 2137-en meg is haltak.

ebola, ebolajárvány, túlélési esélyek, ebolafertőzés, kórházi kezelés
A klinikákon meg tudnák menteni a betegek többségét. Fotó: iStock

Ezért halnak meg ennyien

A magas halálozási ráta hátterében az áll, hogy a fertőzöttek többségét nem viszik el a klinikákra a hozzátartozók. Az út ugyanis nemcsak nagyon hosszú, de veszélyes is, hiszen az ország keleti felét különböző fegyveres csoportok tartják rettegésben. Ezek a konfliktusok azonban a járvány feltartóztatását célzó erőfeszítéseket is hátráltatják.

Ebola: van esély a túlélésre? A válaszért kattintson ide!

Emellett az emberek az orvosi személyzettel szemben is nagyon gyanakvóak. Ezért a megfelelő egészségügyi intézmények helyett az emberek inkább a hagyományos gyógymódokat alkalmazó "gyógyítókhoz" fordulnak. Ez viszont csak tovább segíti afertőzésterjedését. "Erősebben kell azon dolgoznunk, hogy bizalmat építsünk és terjesszük az üzenetet, miszerint lehetséges túlélni az ebolát, és mi azért vagyunk itt, hogy ez így is történjen" - jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO afrikai részlegének vezetője.

A legsúlyosabb járvány

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában. A mostani járványt pedig - amely tavaly augusztusban tört ki Kongó keleti felében - már most a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartják. A WHO szerint a 2013-2016-os járvány idején a klinikákon kezelt pácienseknél a halálozási arány 50 százalékos volt, míg a mostaninál 34 százalékos.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, de az a legvalószínűbb, hogy a denevérek terjesztik. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció