Az AIDS a világban

Magunk mögött hagytuk az első riadalmat, amit az AIDS terjedése hazánkban is kiváltott. Több mint 10 éve, hogy a sajtó először adott hírt a döbbenetes új betegség járványszerű terjedéséről.

Magunk mögött hagytuk az első riadalmat, amit az AIDS terjedése hazánkban is kiváltott. Több mint 10 éve, hogy a sajtó először adott hírt a döbbenetes új betegség járványszerű terjedéséről. Azóta évről-évre december elseje az a nap, amikor szerte a világban megint ráirányítják a szakemberek a figyelmünket, hogy a probléma még korántsem megoldott, a fertőzés nem állt meg.

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban kedvező helyzetben van, de a kábítószer-használat és az, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek rendszeresnek mondható nemi életet élni, további erőfeszítéseket követel nálunk is.

Világszerte riasztó adatok

Sajnos csalódnia kell annak, aki arra számít, hogy a betegség megismerésével túl vagyunk a krízisen. Világviszonylatban a probléma nagysága ma jócskán fölülmúlja a korábban készített előrejelzéseket.

Az AIDS elleni küzdelemben mérföldkövet jelentő retrovirális kezelés bevezetésének köszönhetően a lappangási idő, és a betegek élete is meghosszabbodik, mivel a kezelés meggátolja a vírus szaporodását a gazdaszervezetben. Ezért a járvány méretét és terjedését nem az AIDS betegek, hanem a HIV fertőzöttek száma jellemzi leginkább. 2001-ben a frissen fertőződöttek 5 millióan voltak, különösen szomorú, hogy közülük, 0,8 millió gyerek. Összesen 4 magyarországnyi fertőzött és AIDS-es él a világban.

A leginkább érintett terület Afrikának a Szaharától délre fekvő része, ahol 3,5 millió új fertőzöttet regisztráltak. Amennyiben a következő 20 évben nem nő megfelelően a megelőzés, gyógykezelés és gondozás hatékonysága, 55 millió afrikai haláláért vagyunk felelősek. 11 millió afrikai gyermek maradt árva vagy félárva az AIDS következtében. Egyes kelet-afrikai országokban a lakosság csaknem 10 %-a fertőzött.

Közelebbi tájakon

Az európai régió AIDS és HIV-fertőzöttség szempontjából három eltérő területre bontható.

Nyugat-Európában az antiretrovirális kezelések bevezetését követően, 1997 után az új AIDS-esetek száma egyharmaddal, az AIDS okozta halálozás pedig felére csökkent. A fertőződések és a halálozások száma az 1993-94-es csúcs óta folyamatosan csökken. 2001-ben 1 millió lakosra 55 új fertőzött jutott. Csökkent azon új fertőződések száma, akik intravénás drogélvezet miatt vagy homoszexuális úton váltak áldozattá. Az új esetek között viszont sajnálatosan nagy a heteroszexuális úton való fertőződések száma. Ezen a területen tehát még nagyon szükséges a felvilágosítás.

Közép-Európában Románia kivételével minden évben kb. 1 millió lakosonként 6 új fertőződést regisztráltak, ami szerencsére elég alacsony szám, körülbelül hatoda a Nyugat-európai értékeknek. A legtöbb új eset ebben a régióban - ahová mi is tartozunk - az 1989-91-es években volt, és 92 %-ukat Romániából jelentették. Azóta számuk folyamatosan csökkent. 1986-2001 között a magyarországi esetek többsége a homoszexuális kapcsolatok számlájára írható.

A legtragikusabb a helyzet Kelet-Európában, ahol 1999. óta folyamatosan és nagyon meredeken emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, az elsődleges fertőződési forrás egyértelműen az intravénásan beadott droghoz használt injekciós tű. 2001-ben 100000 embernek kellett szembenéznie azzal, hogy vírushordozóvá vált.

Reméljük, egy év múlva kedvezőbb statisztikákat adhatunk közre.

Forrás: www.eurohiv.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció