Agyhártyagyulladás: tünetek, kezelés

Az agyhártyagyulladásról az átlagember viszonylag kevés információval rendelkezik, az internetes is terjedő féligazságok pedig sokszor feleslegesen keltenek pánikot, félelmet. Mit kell tudni erről a betegségről?

Mi kell tudni az agyhártyagyulladásról?

Az agyhártyagyulladásról az átlagember alig tud valamit, és az is sokkal inkább pánikot, félelmet keltő, mint a valóságot híven tükröző információ. De mit is kell tudni erről a betegségről, hogyan alakul ki, és mivel védekezhetünk ellene?

Nem mindig egyértelműek az agyhártyagyulladás tünetei

A gyulladás a meningitis esetében a lágy agyhártya gyulladását jelenti, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Eközben számtalan biokémiai folyamat zajlik le, melyek során többféle, részben a kórokozó, részben saját immunrendszerünk által termelt anyag, fehérvérsejt gyűlik a gyulladás helyére, az agyhártyára, és ott különböző reakciókat eredményez.(például vérbőség, vizenyő, szövetkárosodás) Ezeknek a folyamatoknak a következményei jelennek meg a klinikai tünetek formájában.

Ezeket észleli a beteg, és ezek alapján születik meg az első vizsgáló orvos diagnózisa, melyet a laboratóriumi vizsgálatok tesznek bizonyossá.

A betegség kezdetben általános tünetekkel jelentkezik, Meningococcus kullancs védőoltás neurológia fertőző betegségek
A betegség kezdetben általános tünetekkel jelentkezik, Meningococcus kullancs védőoltás neurológia fertőző betegségek

Sajnos azonban a klinikai tünetek nem minden esetben vetik fel egyértelműen az idegrendszeri gyulladás lehetőségét, mert hasonlatosak lehetnek a télen egyébként gyakori influenzaszerű megbetegedések tüneteihez. Van azonban néhány alapvető jellemző, melyek fennállása a laikusokban is fel kell, hogy vesse, a betegség az idegrendszert is érintheti.

Ezek a tünetek a következők:

 • Általában magas láz
 • Erős fejfájás
 • A tudati állapot zavartsága (a beteg nem reagál a helyzetnek megfelelően, vagy egyáltalán nem reagál az ingerekre, esetleg csak fokozottan aluszékony, vagy éppen ellenkezőleg túlzottan nyugtalan, csecsemőknél vigasztalhatatlan, semmire sem szűnő, magas, sipító hangú sírás jelentkezhet)
 • A beteg elesett, rossz általános állapotú, közérzete rossz, a gyermek nem játszik, fekszik, nem eszik, nyűgös, nyugtalan, vagy folyamatosan alszik.
 • Járása bizonytalanná válik, szédül, hányingere van, hány.
 • Esetleg látászavarról számol be.
 • Lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
 • Súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.
 • Összességében, ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozza, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag az órák alatt bekövetkező rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.
 • Éppen ezért a felsorolt tünetek bármelyikének észlelésekor egyértelműen az tanácsolható a szülőknek, hogy azonnal vigyék orvoshoz a gyermeket, aki ezután speciális klinikai vizsgálatokkal megerősíti, vagy elveti a meningitis diagnózisát.

Többféle baktérium okozhat agyhártyagyulladást,járványos agyhártyagyulladásalatt viszont csak azt a betegséget értjük, amelyet a Meningococcus okoz. Erről a betegségről mindent megtudhat az alábbi cikkünkből!

Amennyiben az agyhártyagyulladás gyanúja az első orvosi vizsgálat alapján nem zárható ki, a beteg kórházba, lehetőség szerint fertőző osztályra kerül, illetve olyan osztályra, ahol a megfelelő elkülönítése a többi beteg védelmében lehetséges. A biztos diagnózist a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban az agyfolyadék (liquor) különböző vizsgálatai alapján lehet felállítani. Így lehet különbséget tenni a vírus, illetve a baktérium okozta agyhártyagyulladás között, illetve a liquor tenyésztésével a kórokozó baktériumot lehet pontosan azonosítani. Mivel ez utóbbi 1-2 napot vesz igénybe, de addig a kezeléssel nem lehet várni, már az első agyfolyadék vizsgálatok, a klinikai kép és a különböző gyorstesztek alapján megkezdhető a beteg gyógyítása.

Az agyhártyagyulladás kezelése

A gyógykezelés valamennyi gennyes agyhártyagyulladásos esetben igen komplex, intenzív ellátást igénylő feladat, melyre kizárólag csak jól felszerelt kórházi körülmények között kerülhet sor. A kezelési elvekre vonatkozó szakmai irányadások gyakorlatilag egységesnek tekinthetők az egész országban, s ezen előírások megegyeznek a nemzetközi gyakorlatban a világ fejlett országaiban alkalmazott és eredményes gyógyító elvekkel.

A gyorsabb és pontosabb diagnosztikának, az egyre modernebb gyógyszereknek, az intenzív terápia fejlődésének és a rehabilitációnak köszönhetően napjainkban a gennyes agyhártyagyulladás okozta halálozás csökken, és csökken a komolyabb idegrendszeri károsodások (például nagyothallás) kialakulása.

Csecsemőknél vigasztalhatatlan, semmire sem szűnő sírás jelentkezhet, Meningococcus kullancs védőoltás neurológia fertőző betegségek
Csecsemőknél vigasztalhatatlan, semmire sem szűnő sírás jelentkezhet, Meningococcus kullancs védőoltás neurológia fertőző betegségek

A betegség hazánkban, bár igen kis számban, de minden évben előfordul, és vannak halállal végződő esetek is. Hátterében sokféle kórokozó állhat, és vannak közöttük olyanok, melyek terjedése emberről emberre a többinél gyorsabb, kifejezettebb, vagyis ami járványos megbetegedést is okozhat. Melyek ezek?

Agyhártyagyulladást okozhatnak baktériumok és vírusok

A vírusok okozta megbetegedés sokkal enyhébb, mint a bakteriális. Ezek közé tartozik például a kullancsok által terjesztett vírusok okozta agyhártya- és agyvelőgyulladás. De számtalan enterovírus, mumpsvírus, egyes baktériumok, gombák is okozhatják ezt az úgynevezett limfocitás meningitist. A kullancs-encephalitis ellen már évek óta forgalomban van aktív és passzív immunizálásra alkalmas védőoltás.

A legritkább, de a legsúlyosabb kullancs által terjesztettfertőzésa vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, melyről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladást (meningitis purulenta) is nagyon sokféle baktérium okozhatja, és ezek közül csak néhány ölthet járványos formát. Gyerekekről lévén szó, tudnunk kell, hogy minden korcsoportnál más-más baktérium okoz elsősorban agyhártyagyulladást.

 • Újszülöttkorban legjellemzőbb a Escherichia coli (bélben élő baktérium), a "B" csoportú Streptococcus (a szülőcsatornából kerülhet az újszülött szervezetébe, ha az anya baktériumhordozó)
 • Csecsemő-és kisgyermekkorban
  1. Haemophilus influensae b (jelenleg már kötelezően védőoltást kapnak ellene a csecsemők)
  2. Neisseria meningitidis (meningococcus , több, mint 10 altörzse ismert, közülük elsősorban az "A" és "C" tipusok felelősek a komolyabb járványokért. Hazánkban főleg a "B" típus található meg, amely az egyedien előforduló (sporadikus) esetekért felelős.)
  3. Streptococcus pneumoniae (az ún. lebenyestüdőgyulladásgyakori kórokozója)

Láthatjuk tehát, hogy a gyermekeknél különösen nem egységes ez a kórkép, habár a klinikai tünetek gyakorlatilag azonosak. Mivel azonban különbözőek a kórokozók, így eltérő a védekezés módja és a gyógykezelés is.

Megfelelő prevenció szülés előtt

Az újszülöttek fertőzése mindig a közvetlen környezetből, az anyától, az ápoló személyzettől ered. A "B" csoportú streptococcus a termékeny nők igen magas százalékában a hüvelyben megtalálható, azonban csak nagyon kis arányban jut át a gyermekbe, és ezek közül is csak minimális esetben okoz megbetegedést. De a kórkép veszélyessége miatt ma már a legtöbb terhesgondozóban ellenőrzik, hogy a várandós mama nem hordozó-e, és ha igen, akkor megfelelő prevenciót végeznek a szülés előtt.

Magyarországon a haemophilus influensae "B" okozza a csecsemők és kisgyermekek agyhártyagyulladásának legnagyobb részét. Második helyen áll a jelenlegi járvány kapcsán sokat emlegetett meningococcus. Ez egy tokos baktérium, mely csak az embert betegíti meg, cseppfertőzéssel terjed, sok egészséges ember hordozhatja, a megfertőzöttek 99,5 %-ban csak jelentéktelen felső légúti megbetegedést okoz, és csak 0,5 %-ban jut át az úgynevezett vér-agy gáton, bejutva a központi idegrendszerbe pedig kialakul a meningitis purulenta.

A vér-agy gát egy olyan védelmi vonala a szervezetnek, ami számos anyagnak, többek között kórokozóknak is meggátolja a bejutását az agyba. Ennek a gátnak az épsége szoros kapcsolatban van az immunrendszerünk épségével. Amikor az ellenállásunk jelentősen legyengül, elsősorban akkor van esély arra, hogy például a meningococcus átjuthasson ezen a vér-agy gáton, és betegséget okozzon.

Immunrendszerünk karbantartása nemcsak az agyhártyagyulladás kivédése, de az évnek ezen szakában gyakori felső légúti betegségek és influenzaszerű megbetegedések elkerülésében is fontos. Kétségtelen tény, hogy a legyengült szervezet könnyen megfertőződik a légúti betegséget okozó baktériumokkal, vírusokkal, és ezen első betegség miatt kialakuló további ellenálló képesség csökkenés azon kórokozók számára is lehetővé teszi a megtelepedést, amelyek egyébként az egészséges szervezetre nézve csak minimális veszélyt jelentenek.

A felső légúti megbetegedések, és a gennyes agyhártyagyulladás számunkra most lényeges kórokozói (haemophilus, meningococcus, pneumococcus) mind cseppfertőzéssel terjednek. A cseppfertőzés elsősorban a zsúfolt, rosszul szellőző helységekben jelent veszélyt (például tömegközlekedési eszközök, várótermek, de a bevásárlóközpontok, mozik is). Vagyis minden olyan hely, ahol sok ember van egy légtérben huzamosabb ideig, és a szellőztetés nem kielégítő.

A különböző kórokozók terjedésének, fertőzőképességének mértéke különböző, ahogyan különböző az emberek fogékonysága is a betegségekre. Például nagyon nagy a tovaterjedés, megfertőződés valószínűsége az influenza vírus esetében. Ugyanakkor a meningococcusnál a tovaterjedés valószínűsége csak 50 százalék, és a megfertőződés esetén a betegség kialakulásának valószínűsége még ennél is sokkal kisebb, mindössze 0,1 százalék. Vagyis, ha 1000 ember szervezetébe bejut a meningococcus naktérium, akkor csak 1 lesz közöttük, akinél agyhártyagyulladást fog okozni.

Az agyhártyagyulladás megelőzése

Összességében tehát mit tehetünk mi azért, hogy megvédjük gyermekeinket és magunkat ettől a betegségtől és mit tettek, illetve tesznek a járványügyi szakemberek? Minden fertőző betegség elterjedésének megelőzésében a legfontosabb, hogy mindazokat, akik hordozhatják a kórokozót, el kell különíteni a többi egészséges embertől. Ez az ő érdeküket is szolgálja, mert így lehetséges, hogy valamennyi potenciálisan fertőzött egyén a megfelelő orvosi ellátást időben megkaphassa, illetve, hogy a jelen esetben megelőzésképpen adható gyógyszert biztosan megkapja.

Ennek az éremnek a másik oldala az, amit az egészséges emberek tehetnek a megelőzés érdekében. A fertőzöttek, illetve baktériumhordozók családtagjai szintén a megelőző gyógyszeres kezelést kapják meg, így náluk a megbetegedés nem várható. Mivel ez a kezelés tulajdonképpen a meningococcus baktériumot távolítja el a torokflórából, ezzel a továbbfertőzés lehetősége is megszűnik.

Gondoskodjon a kullancsvédelemről, és egészítse ki ingyenes kullancsbiztosítással! Regisztráljon az ingyenes szolgáltatásra, és baj esetén a Genertel Biztosító segít fedezni a gyógyszeres kezelést! A biztosítás egy teljes évre szól, az időszak lejártát követően Önnek semmi dolga nincsen, egyszerűen megszűnik a szolgáltatás. (x) Regisztráció az ingyenes szolgáltatásra ITT!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: