Agyhártyagyulladás: nem elég az ingyenes oltás

A téli-kora tavaszi hónapokban többszörösére nő a fertőző agyhártyagyulladás előfordulása, az ingyenesen igényelhető védőoltás azonban nem nyújt teljes védelmet a betegség ellen!

A következő hónapokban jelentősen megnő ajárványos agyhártyagyulladásveszélye, a meningococcus baktérium okozta megbetegedés ugyanis a téli és kora tavaszi időszakban terjed a leggyorsabban. Bár a betegség viszonylag ritka, több szempontból is komolyan kell venni: elsősorban a gyenge immunrendszerű csecsemőkre jelent veszélyt, akiknél minden esetben gyors és súlyos lefolyású. Hazai járványügyi adatok szerint a betegségben hatból egy beteg meghal, a nemzetközi statisztikák szerint pedig a betegek akár ötöde egész életére szóló testi vagy idegrendszeri károsodást szenved.

A legfontosabb tudnivalók a járványos agyhártyagyulladásról Többféle baktérium okozhat agyhártyagyulladást, járványos agyhártyagyulladás alatt viszont csak azt a betegséget értjük, amelyet a Meningococcus okoz. Ez egy komoly és gyors egészségromlást okozó fertőzésről, ha ugyanis a kórokozó a véráramba jut, órákon belül hatalmas károkat okozhat. Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség, hogyan kezelhető, és milyen eséllyel gyógyulhatnak ki belőle? Cikkünkben a válasz!

Mindkét oltás fontos lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a meningococcus baktériumok évente mintegy félmillió megbetegedést okoznak, és átlagosan minden tizedik ember életét követelik. Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb változatából a B és a C típus okozza. Szerencsére mindkettő ellen elérhető védőoltás, a C típus elleni ráadásul 2017 óta ingyenesen kérhető (pontosabban 300 forint dobozdíjat kell érte fizetni). Ez az oltás azonban nem nyújthat teljes védelmet, a 2016/17-es évben a kisgyermekeket érintő megbetegedések 70 százalékát ugyanis a B típus okozta.

Az oltási sort mindkét vakcina esetén 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni
Az oltási sort mindkét vakcina esetében 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni

"A két évvel ezelőtt széles körben ismertté vált tragikus esetek kapcsán nagyon sok szülő ismerte fel a betegség megelőzésének fontosságát, és láthatóan nőtt a beoltott gyermekek száma. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ingyenes oltás csak a betegséget okozó baktériumok C típusa ellen véd, és nem helyettesíti a B típus elleni védekezést. Aki nem biztos abban, hogy a gyermeke mindkét típus ellen védett, ellenőrizze az oltási könyvet vagy konzultáljon a házi gyermekorvosával" - foglalta össze a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Kikre veszélyes leginkább a betegség?

Mint mondta, a betegségnek az egy évvel fiatalabb csecsemők vannak leginkább kitéve, főleg az első hónapokban, amikor az anyai ellenanyagok védő hatása már lecsökken, az immunrendszer azonban még túl fejletlen ahhoz, hogy legyőzze a fertőzést. Szintén veszélyeztetettek az 1-5 év közötti kisgyermekek, körükben a második leggyakoribb a meningococcus-megbetegedések előfordulása.

Az ezt követő 8-10 évben a fertőződés esélye lecsökken, egészen tinédzserkorig: a meningococcus ugyanis cseppfertőzéssel, gyakori érintkezéssel cserél gazdát, a serdülők életmódja ezért segíti a terjedését. Az ő szervezetük azonban már jórészt képes legyőzni a baktériumot, ezért elsősorban hordozóként jelentenek veszélyt a környezetükben élőkre - mondta el dr. Póta György. A gyermekorvosok az agyhártyagyulladást okozó baktérium B és C típusa ellen egyaránt javasolják a védőoltást, az oltási sort mindkét vakcina esetében 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: