A világ legveszélyesebb baktériumai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listát állított össze az emberi egészségre leginkább veszélyes antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumokról.

A szakértők ismételten felhívták a figyelmet, hogy egy új korszak küszöbén vagyunk, amikor bizonyos fertőzések gyógyíthatatlanná válnak a jelenleg ismert gyógyszerekkel - írta meg a BBC . Dr. Marie-Paule Kieny, a WHO főigazgató-helyettese szerint gyorsan fogynak a rendelkezésre álló eszközök, ha pedig az új antibiotikumok fejlesztését kizárólag a kereskedelmi érdekek szabályozzák, könnyen kifuthatunk az időből.

Egy 2014-ben készült jelentés jóslata szerint 2050-től évente 10 millióan halhatnak majd meg a világon az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt. Részletek itt.

A legveszélyesebb szuperbaktériumokról összeállított listáról az idén nyáron Németországban megrendezendő G20 világcsúcson is vitát rendeznek. A WHO arról szeretné meggyőzni az érintett nagyhatalmakat, hogy kerüljön fókuszba a nehezen gyógyítható fertőzések elleni új antibiotikumok kutatása és fejlesztése.

A tudósok a lista összeállítása során négy szempontot vettek figyelembe, így a kórokozók gyógyszer-rezisztens tulajdonságának szintjét, a globális halálozási rátát ezen fertőzések kapcsán, az előfordulás gyakoriságát a közösségekben, továbbá az egészségügyi rendszerekre emiatt nehezedő terhet.

Vajon meddig védenek még minket az antibiotikumok a baktériumokkal szemben?
Vajon meddig védenek még minket az antibiotikumok a baktériumokkal szemben?

A lajstrom tetején szereplő baktériumok közül érdemes megemlíteni a Klebsiellát, amely az antibiotikumok egy igen erőteljes csoportja, a carbapenemek ellen is ellenállóvá vált. Nem régiben történt egy halálos eset az Egyesült Államokban, ahol egy ezzel a baktériummal fertőzött nő vesztette életét, miután 26 különböző antibiotikummal sem értek el nála eredményt az orvosok.

A listán a következő baktériumokat és baktériumcsoportokat sorolták kategóriákba:

Válságos

- Acinetobacter baumannii - súlyos mellkasi és vérfertőzést okoz

- Pseudomonas aeruginosa - súlyos mellkasi és vérfertőzést okoz

- Enterobacteriaceae (ide tartozik például a Klebsiella és az E. coli) - súlyos mellkasi, vér- és húgyúti fertőzést okoz

Magas prioritású

- Enterococcus faecium - súlyos seb- és vérfertőzést okoz

- Staphylococcus aureus - súlyos mellkasi, vér-, húgyúti, és sebfertőzést okoz

- Helicobacter pylori - a fertőzés összefüggésben áll a gyomorfekéllyel

- Campylobacter spp. - hasmenést és a véráram fertőzését okozza

- Salmonellae - hasmenést és vérmérgezést okoz

- Neisseria gonorrhoeae - szexuális úton terjedő fertőzés, amely meddőséget okoz, ritkán kiterjedhet a vérre és az ízületekre is

Közepes prioritású

- Streptococcus pneumoniae - súlyos mellkasi fertőzésekkel, meningitisszel és vérmérgezéssel járhat

- Haemophilus influenzae - súlyos mellkasi, bőr- és ízületi fertőzéseket, meningitist, valamint vérmérgezést okozhat

- Shigella spp. - hasmenéssel járó betegség, amely súlyos komplikációkat idézhet elő, így például veseelégtelenséget

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)