A világ 60 százalékát megfertőzheti a koronavírus

Az egyik legismertebb járványügyi szakértő figyelmeztetett rá, hogy minél előbb kontroll alá kell vonni a Covid-19 vírus okozta járványt, különben elképesztő mértékben nőhet a fertőzöttek száma.

Hongong vezető járványügyi szakértője, Gabriell Leung professzor tegnap meglehetősen vészjóslóan fogalmazott, véleménye szerint ha nem sikerül időben kontrollálni a Kínából indult koronavírus-járványt, akár a világ népességének kétharmada megfertőződhet.

Már 1100 felett a halálos áldozatok száma A legfrissebb adatok szerint az új koronavírus által megfertőződtek száma Kínában már megközelíti a 45 ezret. A betegség következtében 1114-en halt meg kedd éjfélig, miközben 4764-re emelkedett a gyógyultak száma. További friss információk itt.

Leung arra reagálva mondta ezt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett annak esélyére, hogy a nemrégiben feltűnt esetek, ahol a betegek nem jártak Kínában, csak "a jéghegy csúcsát" képezik. Leung professzor szerint ezután a legfontosabb, hogy kiderítsék, mégis mekkora ez a jéghegy és milyen az alakja. Az eddigi szakértői álláspontok szerint egy fertőzött átlagosan 2,5 embernek adja tovább a koronavírust, ami alapján a vírus akár az emberiség 60-80 százalékát is elérheti.

Hongkongban szinte már csak arcmaszkkal mennek ki az emberek az utcára. Fotó: Getty Images
Hongkongban szinte már csak arcmaszkkal mennek ki az emberek az utcára. Fotó: Getty Images

"A világ népességének 60 százaléka borzasztóan magas szám" - nyilatkozta a Guardiannak útban a WHO kedden tartott genfi konferenciájára. Hozzátette, hogy hiába viszonylag alacsony, 1 százalékos az új koronavírus halálozási rátája, ekkora méretű fertőzöttségnél világszinten rengeteg áldozatot követelne. Bár Gabriell Leung szavai nagyon ijesztőnek tűnnek, érdemes komolyan venni, mert elismert szaktekintély a járványok területén. A SARS idején is fontos szerepet játszott, a Covid-19 (az új koronavírus hivatalos neve) okozta megbetegedéseket pedig kezdetektől fogva tanulmányozza.

És hogy mi lehet szerinte a megoldás? Bár drasztikus lépés, de a karanténok bevezetését javasolná Vuhanon, vagy akár Kínán kívül is. "Amennyiben bebizonyosodik, hogy Vuhanban segít a járvány megfékezésében a karantén, más területekre is ki lehetne terjeszteni. Persze ez egy csomó kérdést magával hoz. Mégis mennyi ideig lehet lezárni egy teljes várost? Meddig ajánlott bezárni az iskolákat, bevásárlóközpontokat? Vajon, ha feloldják a karantént, visszatér a fertőzés?" - elmélkedett a professzor.

Leung kitért arra is, hogy lehetséges, hogy a karantén sem elég hatékony, vagyis a vírus terjedését nem lehet megfékezni. Ez esetben arra kell majd a tudósoknak, orvosoknak fókuszálniuk, hogy csökkentsék a hatásait, vagyis minél több ember gyógyuljon fel a koronavírus okozta megbetegedésekből. A járványügyi szakértő szerint azonban jelenleg még mindig a megelőzés az elsődleges feladat, ebbe kell energiát fektetni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)