A szifilisz terjedése: a szakemberek sötétben tapogatóznak

A szifiliszbaktérium nemi úton terjed, évszázadok óta fertőz, de a tudósok mégsem tudják, hol tűnt fel először.

Kolombusznak köszönhetjük?

Annak ellenére, hogy korábban már történelmi, politikai és molekuláris kémiai eszközökkel is igyekeztek megmagyarázni a Nápoly környékére tehető. Ezen elmélet legnagyobb kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy 1495-ig nem is tettek különbséget a szifilisz, és egy másik hasonló betegség, a lepra között.

A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz. A baktérium nem képes az ép nyálkahártyán keresztül fertőzni. Mivel a kórokozók a szabad levegőn nem életképesek, terjedése szoros testi kontaktust igényel. A fertőzés oka csaknem mindig az Olvasson a szifiliszről Betegséglexikonunkban, ide kattintva!

A szifiliszről

A szifilisz egy szexuális úton terjedő betegség, melynek kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. A fertőzés több fázisra osztható, és a kezelés elmaradása hosszabb távon az agy, a szív- és érrendszer, a szem és a csontok károsodásával járhat - akár fatális következményekkel.

A betegség első írásos nyoma 1496-ra tehető, Joseph Grünpeck tollából, de maga az elnevezés 1530-ból származik, Girolamo Fracastoro latin nyelvű költeményében szerepelt először. Ezt megelőzően az emberek a terjedésért egy-egy ellenséges népcsoportot hibáztattak, az olaszok például "francia betegség", a japánok "portugál betegség", a törökök "keresztény betegség" néven emlegették. Vagyis mindenki igyekezett elhárítani magáról a felelősséget.

A fertőzés történetét bővebben most Ismael Maatouk és Roy Moutran tárgyalta, a október 25-i számában. A szerzők rávilágítanak, hogy a kiváltó kórokozót, a Treponema pallidumot csupán 1905-ben sikerült leírni, azonban a pontos eredetet még mindig nem sikerült tisztázni.

Treponema pallidum, a szifilisz okozója

Paleopatológusok tanulmányoztak a Kolumbusz előtti érából származó csontokat az amerikai földrészről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szifiliszre jellemző elváltozások nagyarányú előfordulása arra utal, hogy a betegség korábban nem feltétlenül szexuális úton terjedt. A mai forma vélhetően az Európába való behurcolást követően alakult ki, a megváltozott környezeti hatások és klíma következményeként.

A szifilisz korai stádiuma nagy dózisú antibiotikummal kezelhető. Statisztikai adatok szerint az új fertőzöttek száma szerte a világon 12 millióra tehető.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)